Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia hadserege minden kihívásra választ tud adni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 24. 11:22

A szerb hadsereg képes választ adni a Szerbiát érő minden biztonsági kihívásra – jelentette ki április 23-án, hétfőn a szerb vezérkari főnök, hozzátéve, hogy minden állam számára az a legjobb védelem, ha arra törekszik, hogy ne adjon okot támadásra.

A Szerb Hadsereg Napja alkalmából nyilatkozó Ljubisa Dikovic a biztonsági kihívások között említette a szerb-koszovói határ mentén húzódó biztonsági zónában kialakult helyzetet, a koszovói albánok időnkénti provokációit. Ezzel kapcsolatban dicsérte a koszovói nemzetközi békefenntartó erővel, a KFOR-ral kialakított együttműködést.

Dikovic kitért a hadsereg reformjára, amelynek célja egy létszámában kisebb, de technikailag jól felszerelt, hivatásos haderő létrehozása. Jelenleg a szerb honvédelem mintegy 36 ezer embert foglalkoztat, ami az ország lakosságához mérten a térségben a legnagyobb erőt jelenti.

Ami a kötelező katonai szolgálat visszaállítására vonatkozó javaslatokat illeti, a vezérkari főnök azt mondta, nem érti, mi értelme lenne egy tíz éve jobbra cserélt régi rendszert visszaállítani, annál is inkább, mert mindenkinek, aki Szerbiában önként katonai szolgálatot akar teljesíteni, annak lehetősége van rá.

A Szerb Hadsereg Napját idén ünneplik először. Az ünnepséget annak emlékére tartják, hogy 1815. április 23-án hirdették meg az újkori önálló szerb államisághoz elvezető második, törökellenes nemzeti felkelést.