Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Letették az esküt a tiszthelyettesek

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. július 5. 12:28

Ünnepélyes keretek között, családtagok és hozzátartozók jelenlétében avattak tiszthelyetteseket július ötödikén az MH Központi Kiképző Bázison. A szentendrei MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola híradó ágazati, navigációs rendszerüzemeltető, katonai informatikai rendszerüzemeltető, gépjármű-szerelő, repülőgép sárkányhajtómű üzemeltető, gépesített lövész, légvédelmi rakétás, felderítő, fegyverműszerész és élelmezés ellátó szakjain végzett negyvenhárom nappali tagozatos és hatvanöt levelező hallgató tette le az ünnepélyes esküt.

Dr. Isaszegi János mérnök vezérőrnagy, bázisparancsnok köszöntője után Mikita János mérnök altábornagy, vezérkarfőnök-helyettes beszédében lándzsát tört amellett, hogy a honvédelem ügye az ország közös felelőssége. Hozzátette, hogy a csapatok működésének alapfeltétele az erkölcsileg szilárd, jól kiképzett tiszthelyettesi állomány. Hangsúlyozta azt is, hogy a tanulás folyamata sosem érhet véget, igaz ez főleg az idegen nyelvek elsajátítására.

1595877949
Az ünnepséget követő fogadáson a legjobb tanulmányi eredményt elérő Tóth András őrmester, az eskü előmondója vehette át a hagyományos Kéry Kálmán-dísztőrt.

A tiszthelyettes szakképzés során a hallgatók modul rendszerű képzés keretében sajátították el a szükséges ismereteket.

Az első félév tizenhárom hetes általános katonai felkészítésből és öt hetes vezetői felkészítésből áll. A második félév nyolcvan órás egységes alapozó képzéssel indult, majd hetven óra szak-alapozó képzés, száz óra ágazati alapozó képzés, háromszáznegyven óra ágazati szakmai képzés és negyven óra csapatgyakorlat következett.

A honvédelmi tárca kormányzati honlapján dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter levélben köszöntötte az avatottakat. Ebben többek között azt olvashatjuk, hogy „a Magyar Honvédségnek szüksége van a frissen végzettek lelkesedésére és fiatalos lendületére. A szabályokat tisztelő kreativitásukra. A fegyelmezett, a bajtársiasságon, a szolidaritáson alapuló szolgálatukra. A megbízhatóságra, a pontosságra – és természetesen alakulatuk, zászlójuk, hazájuk iránti hűségükre. Akár hazánktól távol, nemzetközi és a NATO-ban vállalt kötelezettségeinknek eleget téve kell bizonyítaniuk

1595877949
szakmai alkalmasságukat – békefenntartó feladatokban vagy harci körülmények között."

Érdekesség, hogy az avatandók számára a Himnuszt és a Szózatot az a Soós Sándor tanította be, aki idestova közel hatvan éve foglalkozik katonazenével, többek között menetdalok oktatásával is.

fotók: Rácz Tünde