Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011. október

2011. október 10. 13:27
A háziezred emlékműve

Győr történelmi belvárosában, a Káptalan-dombon (vagy régebbi, inkább helyben ismert nevén: Szent-dombon) álló székesegyház déli falán 1927. november 13-án avatták fel a 19. gyalogezrednek, illetve az alakulat 9731 hősi halottjának emléket állító domborművet. A város teljes joggal érezte magáénak az 1734-ben alapított ezredet, hiszen katonáinak jelentős része Győrből és környékéről származott.

Road Show Részidő

Lezárult a katonai életpályamodellt bemutató országjárás első szakasza. Az egy hónapos, 14 helyőrséget érintő 2500 kilométer megtétele dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke összegezte a jövőképet felvázoló előadássorozat céljait, tapasztalatait.

Katonás becsengetés

Szép ruhába öltözött az ország. Kijárt a tisztelet a tanévnyitónak, az alma maternek, a becsületre, hazaszeretetre, hivatásra tanítóknak, a „Vigyázz!", a „Tisztelegj!" a becsengetésre vonuló csapatzászlónak, a szép egyenruhába öltözött leendő hivatásos katonáknak, a KatonaSuli élenjáróinak, egy új honvéd középiskola létrehozásán munkálkodóknak…   

Tűzvonalban

Ha az ember először jut el Afganisztánban, számos meglepetés várja. Még akkor is, ha katonai újságíróként járhatja végig a fél hadszínteret. Mazar-e Sharef, Pol-e Khumri, Khilagay, Kabul: kilenc nap alatt szinte mindenhol jártunk, de persze visszamennék. Másfél hét alaptt szinte lehetetlen pontos képet kapni az Afganisztánban szolgáló magyar katonák életéről, feladatairól, mindennapjairól…

Vértanúk ereklyéi

Október hatodikán, Pécsen nyílt meg az a kiállítás, amelyet szervezői az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjainak ereklyetárgyaiból állítottak össze, az Aradi Ereklyemúzeum, továbbá a magyar köz- és magángyűjtemények anyagát felhasználva. Lapunk ezúttal négy vértanút, illetve a személyükhöz köthető öt tárgyi emléket mutat be, a korszak elismert szakértője, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója, dr. Kedves Gyula ezredes segítségével.

Madagaszkár királya

Történelmünkből számtalan olyan embert ismerünk, akik ugyan ilyen-olyan okokból elhagyták az országot, mégis kultúrák, nemzetek fejlődését befolyásoló személyiségként emlékezhetünk rájuk. Ilyen ember Benyovszky Móric is, akire a lengyelek nemzeti hősükként tekintenek, míg a szlovákok honfitársukként tartják számon. Mi, magyarok keveset foglalkozunk vele.

 „Csapataink harcban állnak."

A Zrínyi Média gondozásában Hadsereg és fegyverek 1956 címmel jelenik meg a Horváth Miklós–Kovács Vilmos szerzőpáros által jegyzett könyv, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc történetét dolgozza fel. A témával részletesen foglalkozik a Zrínyi Média egy másik kiadványa, a honvedelem.hu digitális könyvtárában elérhető A hazáért mindhalálig címet viselő kötet is. Cikkünk ebből a kiadványból idéz részleteket.

Szeptemberben történt – Felesküdtek a haza védelmére a szerződésesek  

Száztizenhárom szerződéses katona tett nyilvános katonai esküt Szentendrén, a Magyar Honvédség Központi Kiképzőbázisának (MH KKB) alakulóterén. A felsorakozott honvédek idén június 7-én vonultak be, és azóta teljesítették a kötelezően előírt tizennégy hetes, egységes katonai alapkiképzést, illetve sikeresen eleget tettek vizsgakötelezettségeiknek is. Ünnepélyes eskütételükön megjelent dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, illetve Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB parancsnoka.

Égi-földi műveletek

A hadműveleti területen folytatott harctevékenység gyakorlása; a különböző nemzetiségű gépszemélyzetek és törzsek munkájának NATO-elvek szerinti összehangolása; a szárazföldi műveletek légi támogatása: a szeptemberben megtartott Logical Decison 2011 helikopteres gyakorlatnak az MH 86. Szolnok Helikopterbázis adott otthont. magazinunkat Lamos Imre dandártábornok, a gyakorlat vezetője tájékoztatta.

Arrabonás mindennapok

Légvédelmi rakéta éleslövészetek, gyakorlatok, NATO- és nemzeti ellenőrzések; részvétel három árvíz és a vörösiszap-katasztrófa mentési feladataiban, valamint parancsnokváltás. A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az elmúlt egy évben nem panaszkodhatott sok üresjáratra.

A Magyar Honvédség humánstratégiája – 2012–2021

Tábori Posta rovatunkban folytatjuk a Magyar Honvédség új humánstratégiájának bemutatását. Célunk, hogy általános áttekintést adjunk a stratégia, ezen belül a kidolgozott katonai pályamodell főbb pontjairól, fontosabb elemeiről. Külön hangsúlyt érdemel, hogy az új humánstratégia egy megújuló, modern szolgálati kultúra bevezetésének teremti meg az alapot.

Válságkezelő logisztika

Költségtakarékos, többnemzeti logisztikai támogatás megteremtése; képességalapú részvétel válságkezelő műveletekben, valamint a V-4 országok által felállítandó harccsoportban. Többek között ezek a témák jellemezték az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikusainak elmúl hónapokban folytatott élénk katonadiplomáciai tevékenységét.

A mindenes

Nehéz lenne az elmúlt évtizedekből olyan katonai konfliktust találni, amelyben ne bukkantak volna fel a Mil iroda Mi–8 (és Mi–17) típusú helikopterei. A „Minyók" az idők folyamán a világ legelterjedtebb – és legtöbb feladatra alkalmas – helikopterei lettek.
Azt azonban valószínűleg kevesebben tudják, hogy korántsem volt egyszerű az útja ennek a valóban remek, igénytelen, megbízható modellnek…

(Sz)állok rendelkezésére!

Megmászta a Mont Blanc-t, szabad tüdővel harminchat méter mélyre merül, többször lefutotta a Bécs–Budapest szupermaratont, emellett profi ejtőernyős is; ezzel együtt Becs László elsősorban katonának, mégpedig olyan katonának tartja magát, aki egyenruhás karrierjét a sportnak köszönheti.

Asszonyok fegyverben (1.)

Az ismert sztereotípia szerint a férfiak dolga a háborúskodás, a nőké pedig a családi tűzhely melegének őrzése. De mi van akkor, ha a nők harcolnak? A hazai példákat – Cs. Kottra Györgyi főmuzeológus vezetésével – a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kis csapata gyűjtötte össze, s tárta a nyilvánosság elé a komáromi erőd falai között berendezett „Nők a magyar hadtörténelemben" című kiállításon.

Kőbe vésett múltunk

„Kegyes volt hozzánk a sors: még szólhattunk egymással egy-két szót. Veletek, az ’56-os forradalmi Magyar Honvéd újságíróival. Mi, a rendszerváltás utáni Magyar Honvéd újságírói. Veletek, akik ama októberben nem tűrtétek tovább újságotok forradalmat tagadó hangját. Október 30-ától címet és hangot váltottatok. Hangot, amit csak szovjet szuronyok árnyékában fogant új hatalom tudott elhallgattatni november 23-án (!), az utolsó lapszám megjelenése után." Magyarország és lapunk történelmére emlékezünk.

Látványboszorkány

Jó húsz éve már, hogy a külföldi filmes világ felfedezte magának Magyarországot, s egyre több, nemzetközi sikert elérő filmet, sorozatot forgatnak hazánkban. Az egyik ilyen legújabb televíziós sorozat a Borgiák – a bűnös család címet viseli. A 15. századi Itáliában játszódó, a Borgia-család sötét uralmát bemutató sorozat berendezője a filmes szakmában meglepő módon nem külföldi, hanem magyar. Ráadásul színvonalas munkájáért Varga Juditot – François Séguin és Jonathan McKinstry mellett – a televízió Oscarja-ként emlegetett Emmy-díjra is jelölték, látvány kategóriában.

Az okokat kell megszüntetni

A törvényi szabályozás kevés, mert folyamatosan újabb és újabb drogok jelennek meg a piacon és ezeket szinte lehetetlen nyomon követni. Az új szerek hosszú távú hatásai ma még beláthatatlanok. Helyes értékrend, jól működő család és pozitív példaképek kellenek ahhoz, hogy sikerrel vehessük fel a küzdelmet a drogfogyasztás ellen – véli dr. Zacher Gábor toxikológus.

Sereg, ami összeköt

Veterán vitorlázórepülő, nyugállományú rendőr őrnagy, idős fűtó, mérnökökből álló baráti társaság. Valószínűleg nem is ismerik egymást, a hobbijuk mégis összeköti őket: a honvédség, a haditechnika iránti rajongás.

Van másik!

Amikor arra kérem Révy Lászlót, hogy mutatkozzon be, a következőket mondja: – Hivatalosan vitorlázórepülő vagyok, de „őrültnek" vagy „megszállottnak" is szoktak nevezni. Persze vitorlázórepülő, de nem mellesleg épített egy Zögling típusú vitorlázó repülőgépet, valamint élethűen rekonstruálta Kvasz András technikus száz éve épített repülőgépét, a Kvasz I-est. De vajon mi lesz a következő? Ha lesz egyáltalán…

Hadikrónika – október

1849. október 10. A hadbíróság ítélete nyomán, Pesten felakasztották Csány Lászlót (illusztrációnkon), aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején kormánybiztosként a dunántúli, majd az erdélyi hadsereg harcképességének fenntartása érdekében tett rendkívül sokat. Gróf Batthyány Lajos mellett egyébként ő volt a szabadságharc legmagasabb rangú kivégzett polgári vezetője. Csány Lászlóval együtt vezették a bitófa alá Jeszenák Jánost, Nyitra, Pozsony, illetve Komárom korábbi kormánybiztosát; az ő vesztét valószínűleg a lipótvári erőd megszerzésében betöltött szerepe okozta.