Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarok haditengerészeti műveletekben

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 10. 13:31

Annak ellenére, hogy a Magyar Honvédség jelenleg csak szárazföldi erő és légierő haderőnemből áll, a haditengerészeti misszióban is teljesített már magyar katona szolgálatot. 2011. szeptember végén tért haza féléves külszolgálatáról Püspök Balázs törzsőrmester (fényképünkön még őrmesteri rendfokozatban), aki az Európai Unió ATALANTA Műveleti Parancsnokságán szolgált az angliai Northwoodban, mint web adminisztrátor.

A magyar katona az EU NAVFOR hivatalos weboldalának karbantartási, regisztrációs és rendszer-adminisztrációs feladatait látta el. Másrészt a Mercury elnevezésű zárt chatrendszer regisztrációs, moderátori és rendszer-adminisztrációs tevékenységért felelt.

A haditengerészeti művelet jelenleg mintegy ezerkettőszáz fővel, tizenhárom hadihajóval és három felderítő repülőgéppel járul hozzá az ENSZ Élelmezési Világprogramban részt vevő hajók, valamint a Szomália partjainál hajózó, kalóztámadások által veszélyeztetett kereskedelmi hajók védelméhez. A műveletet eredetileg egy évre tervezték, de a misszió sikerére való tekintettel a Biztonsági Tanács 2012 decemberéig meghosszabbította mandátumát.

A misszió 2008. december 8-i indulása óta nem Püspök Balázs törzsőrmester az első magyar katona, aki a Szomália partjainál garázdálkodó kalózok elleni fellépésben segít. A Magyar Honvédség 2009 júliusában csatlakozott a misszióhoz Csorna József főtörzsőrmester személyében, őt Piroska József zászlós követte, majd Püspök Balázs törzsőrmester.

Mind a három katona kiváló szakmai felkészültségével és jó nyelvtudásával hozzájárult Magyarország és a Magyar Honvédség jó megítéléséhez az Európai Unión és az EU NAVFOR-on belül. A Magyar Honvédség missziós szerepvállalásainak újraszervezésével az EU NAVFOR ATLANTA műveletben a magyar részvétel 2011. október 1-től megszűnt.

(Szöveg és fotó: Racskó Gábor főtörzsőrmester)