Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tábornok lesz a NATO moszkvai katonai összekötője

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 24. 22:02

Makk László lesz a NATO moszkvai katonai összekötője A köztársasági elnök vezérőrnaggyá nevezte ki Makk László dandártábornokot a Sándor-palotában csütörtökön; a tábornok májustól a NATO moszkvai Katonai Összekötő Képviselet vezetője lesz. Szekeres Imre honvédelmi miniszter a honvedelem.hu-nak úgy fogalmazott: a megbízatás újabb hatalmas elismerés a Magyar Honvédségnek.

Makk László tábornok pályázaton elnyert posztja az eddigi legmagasabb magyar NATO-beosztás. A tábornok 2002 óta a köztársasági elnök szárnysegédjeként tevékenykedett.
A Sándor-palotában rendezett ünnepségen a köztársasági elnök gratulált Makk László kinevezéséhez. Sólyom László új szárnysegédje Palásti Ferenc dandártábornok lesz, aki eddig a Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztályvezetőjeként szolgált.

„A NATO és Oroszország között létezik egy megállapodás a katonai együttműködésről, mely kiterjed úgy a békefenntartásra, mint a fegyverzetek kölcsönös megismerésére. Bizonyos vonatkozásban a NATO nagykövetségének számít az ebben a beosztásban dolgozó kétcsillagos tábornok, hiszen egyfajta összekötő híd szerepét tölti be Moszkvában. E tábornok munkája jelenti a NATO és Oroszország közös bizottsági munkájának alapját: kapcsolatban áll az orosz védelmi minisztériummal, a vezérkarral. Az, hogy a pályázatot magyar főtiszt nyerte el, hatalmas elismerés Magyarországnak: míg a pápai bázisrepülőtér fizikai, gazdasági, innovációs siker, ez a magyar tisztikar, a tábornoki kar munkájának elismerése", összegezte a döntés jelentőségét a honvedelem.hu kérdésére Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A NATO moszkvai Katonai Összekötő Képviseletét 2002-ben hozták létre. A Képviselet alapvető feladata a NATO-orosz párbeszéd elmélyítése, a kölcsönös bizalom elősegítése, valamint a konkrét katonai együttműködés előmozdítása. Ennek érdekében a képviselet fő feladatai közzé tartozik az orosz védelmi minisztériummal történő kooperáció, konzultáció többek között a terrorizmus elleni harc, a válságkezelés, a katasztrófa elhárítás, valamint a fegyverzetellenőrzés területén.
A képviseleten – a vezetőn kívül – jelenleg tizenhárman dolgoznak, köztük román, orosz, litván, kanadai, német, cseh katonák, valamint egy magyar tiszt és egy tiszthelyettes is.

Makk László tábornok elmondta: a képviselet Moszkvában található, ahová májusban költözik majd ki. Kiemelte, hogy a NATO-nak jelenleg két kiemelt stratégiai kérdése van, az egyik Afganisztán, a másik pedig Oroszország és a NATO kapcsolata. Mint mondta, pályázatának sikerében egyértelműen közrejátszott Magyarország és Oroszország jó kapcsolata. „Magyarország azon államok közé tartozik, amelyek megtalálták ebben a bonyolult helyzetben is azt az alaphangot, amely kiegyensúlyozott kapcsolatokat eredményezett", fogalmazott. „Ugyancsak az eredményes magyar pályázat mellett szólhatott a Magyar Honvédség NATO-ban nyújtott, elmúlt esztendei teljesítménye is. Eddig amerikai, angol és német katonák töltötték be ezt a beosztást. A pályázati kiírásban is benne volt egy olyan elvárás, hogy az illetőnek legyen tapasztalata az orosz fegyveres erőkkel közösen folytatott tevékenységben."

Mint Makk László mondta, a legnagyobb eredmény ebben a pozícióban, ha a NATO és Oroszország “nem engedik el egymás kezét, hanem folytatják a párbeszédet." Hozzátette: “ennél nagyobb sikert elérni nem egyszerű dolog."
Makk László a NATO és Oroszország viszonyát úgy jellemezte: “összetett katonai helyzet". Kiemelte a stratégiai erőegyensúlyt, a rakétavédelmi terveket, a bizalom- és biztonság erősítési folyamat is megakadt annak kapcsán, hogy Oroszország felfüggesztette az európai hagyományos haderők és fegyverzet korlátozásáról szóló szerződésben vállalt kötelezettségeit.