Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország átalakítja afganisztáni szerepvállalását

Szöveg: honvedelem.hu/ HM Sajtóiroda |  2012. augusztus 23. 13:17

A Magyar Honvédség – hazánk Afganisztán-politikájának változatlansága mellett – a NATO kérésére átalakítja az afganisztáni szerepvállalását, hogy még hatékonyabban járuljon hozzá az ázsiai ország önállóvá és biztonságosabbá válásához – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter augusztus 23-án, csütörtökön a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

1595940368
Hende Csaba hangsúlyozta: Magyarország afganisztáni politikája változatlan, hazánk továbbra is támogatja a NATO afganisztáni erőfeszítéseit. A hatékonyabb szerepvállalás érdekében ugyanakkor – az Észak-atlanti Szövetség kérésére – átalakítja missziós tevékenységét.

Az átalakítás részeként a magyar vezetésű MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) befejezi feladatát: a Magyar Honvédség 2013 márciusában kivonja a kontingenst Baghlan tartományból. Ez egyben azt is jelenti, hogy hazánk befejezi a tartományban a fejlesztési tevékenységét. Hende Csaba kiemelte: a magyar katonák tevékenységének köszönhetően közel százezer ember életminősége javult, hiszen fejlődött az oktatás, az egészségügyi ellátás, a mezőgazdaság helyzete, és jelentős fejlesztések történtek az infrastruktúra terén is. A honvédelmi miniszter hozzátette: a PRT 13. váltása befejezte a felkészülést a tábor átadásával kapcsolatos feladatok ellátására.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány döntése értelmében a Magyar Honvédség 2012. október 1-jétől hat hónapra átveszi a Kabuli Nemzetközi Repülőtér (KAIA) védelmének (force protection, FP) vezető nemzeti feladatait. A tárcavezető kiemelte: ez rendkívül megtisztelő feladat Magyarország számára.

Hende Csaba elmondta továbbá, hogy a Khilagayban tevékenykedő magyar−amerikai Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) – az általa mentorált afgán zászlóalj sikeres júliusi értékelésének köszönhetően – a következő időszakban átalakul (Military Advisory Team lesz belőle), és 2013 tavaszától Mazar-e Sharifba települve látja majd el tanácsadói feladatait az Afgán Nemzeti Hadsereg hadosztályánál.

A helikopteres légimentor-csoportokkal –  a Mi–17-es Air Advisory Team és a Mi–35-ös Air Mentor Team – kapcsolatban a miniszter arról tájékoztatott, hogy a kormány döntése értelmében Magyarország meghosszabbítja azok mandátumát.

1595940368
Szintén a szerdán elfogadott kormány-előterjesztés értelmében alakul át a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Csoportja (MH KMCS). A törzselemmel kiegészített, megerősített – immár MH Különleges Műveleti Kontingens (MH KMK) elnevezésű – kontingens önállóbban, kisebb szövetségi támogatással tud majd működni, segítve az afgán biztonsági erők kiképzését és képességeinek növelését.

Hende Csaba elmondta, hogy az átalakítás következtében átmenetileg megnövekszik az Afganisztánban szolgáló magyar katonák létszáma, tavasztól azonban – a kivonulás szövetségesi stratégiájának megfelelően – jelentős csökkenés várható.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a magyar katonák afganisztáni tevékenységével nemcsak a Magyar Honvédség külföldi válságkezelő műveleti tapasztalata növekszik, hanem az ország védelmi képessége is, hiszen a felkészült, műveleti tapasztalattal rendelkező katona hatékonyabban tudja ellátni a haza fegyveres védelmét.
 

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária