Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország növeli védelmi kiadásait

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 9. 13:46

Hazánk a korábban tervezettnél nagyobb arányban, öt év alatt 0,2 százalékkal növeli majd honvédelmi kiadásainak GDP-arányos összegét – tájékoztatta Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Kiemelt jelentőségűnek értékelte az október 9-10-ei budapesti NATO védelmi miniszteri értekezletet a honvédelmi miniszter. 160 éve alakult meg a Magyar Honvédség, 9 éve tagja hazánk az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének – mondta Szekeres Imre, aki emlékeztetett: e közel egy évtized alatt a körülöttünk lévő világ gyökeresen megváltozott, legyen szó akár a globális terrorizmus nyújtotta biztonsági kihívásokról, a klímaváltozásról, akár arról, hogy amikor beléptünk a NATO-ba, Magyarország egyfajta sziget volt, ma azonban szomszédaink vagy maguk is tagjai a szövetségnek, vagy azzal valamilyen partneri viszonyban állnak.

Szekeres Imre elmondta: a NATO főtitkárával, Jaap de Hoop Schefferrel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, illetve Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott csütörtöki megbeszéléseiken éppen ezek a stratégiai természetű kérdések voltak napirenden.

A tárcavezető közölte a főtitkárral: hazánk is szükségesnek tartja, hogy a katonai szövetség új stratégiai koncepciót dolgozzon ki. Ezt 2010-ben, a NATO alapításának 60. évfordulója alkalmából fogadnák el a tagállamok.

 

A miniszter közölte: Magyarország továbbra is vállalja, hogy nagymértékben vesz részt a NATO közös műveleteiben, sőt, Gyurcsány Ferenccel közösen arról tájékoztatták Jaap de Hoop Scheffert, hogy hazánk a korábbi elképzelésekhez képest nagyobb arányban növeli majd honvédelmi kiadásait. Az eredeti tervek szerint 10 év alatt a GDP arányában 0,1 százalékkal emeljük majd a katonai büdzsét, most azonban Magyarország készen áll arra, hogy 5 év alatt a bruttó hazai össztermék 0,2 százalékával növelje a kiadásokat. A 2009-es költségvetés tervezete szerint 338,388 milliárd forint lesz a tárca költségvetése. Ezáltal védelmi feladatokra jövőre 7 százalékkal több jut, mint az idén, amely így a GDP 1,17 százalékát jelenti majd.

Szekeres Imre a NATO főtitkárának is kifejtette a magyar álláspontot a műveletek közös finanszírozásáról, melynek bevezetését hazánk fél éve kezdeményezte a szövetségen belül. A jelenlegi gyakorlat szerint minden tagállam maga finanszírozza saját részvételének költségeit, a magyar kormány szerint azonban nemcsak igazságosabb, hanem hatékonyabb is volna, ha a műveletekben részt vevő tagállamok nem egyénileg, hanem közösen fedeznék a felmerülő költségeket. „Vannak ugyanis olyan tagállamok, amelyek szívesen vállalnának nagyobb részt közös akciókból, de ezt nem tudják maguk finanszírozni", emlékeztetett Szekeres Imre, aki elmondta, hogy mindenképpen tárgyalni fog a témáról külföldi kollégáival a csúcson, és bizakodását fejezte ki azt illetően, hogy meg fogja tudni győzni azokat, akik egyelőre még vonakodnak. A miniszter ugyancsak reményének adott hangot, hogy a nemzetközi pénzügyi válság miatt a NATO-tagországok nem fogják csökkenteni védelmi kiadásaikat.

 

 

 Fotó: Tóth László