Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarul köszönt Jaap de Hoop Scheffer

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 9. 14:25

A NATO védelmi miniszterek budapesti informális találkozójának nyitórendezvényeként, ünnepélyes keretek között köszöntötték az Afganisztánból visszatért magyar tartományi újjáépítési csoportot. A Kossuth téren megtartott ünnepségen részt vett a NATO főtitkára, a magyarországi közjogi méltóságok, valamint ott voltak a katonák hozzátartozói is.

Két éve nem volt katonai ünnepség helyszíne a Parlament előtti Kossuth tér. A tisztavatások egykori helyszínén, október 9-én az afganisztáni Baghlan tartományból visszatért magyar Tartományi Újjáépítési Csoport negyedik váltása sorakozott fel. Kétszáz magyar, valamint kilenc bolgár, horvát és szlovák katona sivatagi gyakorló-egyenruhába öltözve állt vigyázzba a NATO vezetői és a magyar közjogi méltóságok előtt.

1595880729
Az ünnepségen részt vett Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, és természetesen ott voltak a korábbi magyar afganisztáni kontingensek parancsnokai is.

Két magyar katona, Kovács Gyula posztumusz hadnagy és Nemes Krisztián posztumusz őrnagy azonban nem lehetett jelen az ünnepségen, hiszen feladatuk teljesítése közben hősi halált haltak. A rendezvény elején róluk emlézkeztek meg először, s dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter elismerést adott át a hősi halott katonánk családtagjainak.

A különféle elismerések és a „békefenntartásért" szolgálati jelek átadása után Jaap de Hoop Scheffer köszöntötte az Afganisztánból visszatért magyar katonákat.

– Jó reggelt! – mondta magyarul, majd kiemelte: bár a NATO az utóbbi hat évtizedben sikeresen védelmezte tagországainak biztonságát, az elmúlt években számos új fenyegetés jelent meg, amelyek veszélyesebbé tették az afganisztáni feladatot.

– Napjainkban több mint hatvanezer NATO katona szolgál a szövetség vezetése alatt a hadműveletekben a világ különböző pontjain. S az összes szövetséges ország, köztük Magyarország is igen jelentős mértékben járul hozzá ezekhez a közös műveletekhez – hangsúlyozta a főtitkár. Hozzátette: Afganisztánban – amely idáig a szövetség legnagyobb szerepvállalása, egyben a legnagyobb kihívást jelentő művelete is – a NATO katonái életüket kockáztatják annak érdekében, hogy a sokat szenvedett afgán népnek jobb jövőt biztosítsanak. Ugyanakkor annak a célnak az érdekében fáradoznak, hogy Afganisztán soha se válhasson ismét terroristák menedékévé.

Jaap de Hoop Scheffer szerint a katonák nemcsak egy nemes ügyet szolgálnak, mert a küldetésük kulcsfontosságú saját nemzeteink, állampolgáraink biztonsága szempontjából is. És éppen mind a huszonhat NATO tagállamnak eltökélt szándéka, hogy sikerre vigyék ezt a küldetést.

1595880729
 

– Számos alkalommal jártam Afganisztánban. Legutóbb éppen néhány hónapja. Saját tapasztalataimból is tudom, hogy a körülmények mennyire kedvezőtlenek, és hogy az ottani feltételek, állapotok milyen kihívást jelentenek számunkra. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy szerepvállalásunk nemcsak az afgán nép életének javítását szolgálja, hanem egyben saját biztonságunkat is garantálja – mondta Jaap de Hoop Scheffer.

A NATO főtitkára kiemelte azt is, hogy az Afganisztánban tapasztalható fejlődés olyan embereknek köszönhető, akik készek otthonunkat és családjukat hátra hagyni, s ebbe a közép-ázsiai országba települni és az afgán nép életkörülményeinek javításán fáradozni. Távollétükben pedig családtagjaiknak kell megbirkózniuk az otthoni feladatokkal. Éppen ezért a katonák hozzátartozói még több elismerést érdemelnének.

– Sajnálatos módon, két, önökkel együtt kiutazott katona nem lehet most itt velünk. Nemes Krisztián őrnagy, és Kovács Gyula hadnagy, a tűzszerész szakasz tagjai voltak. Õk az első magyar katonák, akik életüket áldozták Afganisztánban. Ezért élek azzal az alkalommal, hogy őszinte részvétemet fejezzem ki családtagjaiknak és szeretteiknek – mondta beszéde végén a NATO főtitkára.

1595880730
 

Szekeres Imre honvédelmi miniszter kiemelte: egy misszióból való hazatérés és visszafogadás mindig örömteli pillanat. A mai visszafogadó ünnepség azonban különleges, mivel ez alakalommal itt vannak szövetségeseink is. Hiszen hazánk ezen a héten ad otthont a NATO védelmi miniszterek informális találkozójának.

– Azt a magyar alakulatot köszöntjük most, amelynek tagja volt két kiváló katonánk, két tűzszerészünk is. Õk nem állhatnak itt a Kossuth téren, mert szolgálati feladatuk teljesítése közben hősi halált haltak – hangsúlyozta a miniszter, majd arról beszélt, hogy katonáink elvesztése során mi magunk is megtapasztaltuk, az ellenséges erők célja egyértelmű: növelni a béketeremtés szándékával fellépő NATO erők veszteségeit. Mindezt azért, hogy a tagállamok elveszítsék azt a támogatást, amelyet afganisztáni feladatukhoz kaptak.

– Egyértelmű ez a cél, de mi ezzel tisztában vagyunk, és teszünk ellene. Megerősítjük katonáink biztonságát és összefogunk, hogy teljesítményünkkel a békeszerető társadalmak támogatását megszilárdítsuk – mondta Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a hadműveleti területről most hazatért magyar katonák sikeresen végrehajtották feladatukat. Azt a feladatot, amely a NATO legfontosabb küldetése, s amelyben mind a huszonhat szövetséges egyetért, és amelynek fontosságát jelzi, hogy valamennyi tagállam katonákat állomásoztat ebben a távoli országban.

A magyar PRT negyedik váltásának visszafogadó ünnepségén Szekeres Imre arról is beszélt, hogy a tartományi újjáépítési csoport mellett újabb magyar kontingens szolgál Afganisztánban. Október 1-jétől hetven magyar katona átvette a kabuli nemzetközi repülőtér irányítását.

1595880731
 

A miniszter kiemelte: a mostani miniszteri értekezleten is az egyik legfontosabb kérdés a szövetség afganisztáni szerepvállalása. E tekintetben két kérdés merül fel. Az egyik a szövetségesi szolidaritás megerősítése, a másik pedig az, hogy legyen egy, a tagállamok által egyöntetűen elfogadott stratégia Afganisztán jövőjéről. A szövetség reméli, hogy néhány éven belül fokozatosan csökkenhet az aktív katonai feladatok részaránya. miközben nőnek a kiképzéssel kapcsolatos teendők. Éppen ezért az elkövetkező hónapokban a legfontosabb Afganisztán stabilizációja.

Beszédének végén Szekeres Imre elmondta azt is, hogy az elmúlt években a nemzetközi békefenntartás és a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata lett. Három földrészen, tizenhárom országban ezer magyar katona szolgál. A Magyar Honvédség egy ezreddel segíti a nemzetközi együttműködést. Ez a magyar szárazföldi erők létszámának tizenkét százaléka. Ezzel egyike vagyunk azon kevés tagországnak, amely teljesíti a NATO által szorgalmazott nyolc százalékos arányt.

A visszafogadó ünnepség a magyar kontingens díszmenetével ért véget, majd az Afganisztánból hazatért magyar katonák, családtagjaikkal együtt egy állófogadáson vettek részt a Stefánia Palotában.

További képek:

1595880731
 

1595880732
 

1595880732
 

1595880733
 

1595880734
 

1595880735
 

1595880735
 

Fotó: Szűcs László