Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Májusban tárgyalják a Tubes-ügyet

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 24. 5:49

Május 9-re tűzte ki az első tárgyalási napot a Fővárosi Bíróság a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátor ügyében.

Civil szervezetek és magánszemélyek, összesen 23-an támadták meg a Honvédelmi Minisztérium jogerős építési engedélyét a bíróságon azt kérve, hogy annak kiadásával kapcsolatban állapítsák meg a törvénysértést. A felperesek első körben azt is kérték, hogy a bíróság az eljárás befejezéséig függessze fel az építési engedélyt, de ezt elutasították. Majd ezt a Fővárosi Ítélőtáblánál megfellebbezték, döntés ott még nem született.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. november 23-án jelentette be, hogy a kormány a NATO-radart – a Zengő helyett – a Pécs melletti Tubes hegyen építi meg. 2007. március 4-én helyi népszavazást tartottak a kérdésről, ez azonban érvénytelen volt. A tárca megkezdte az engedélyezési eljárást, a jogerős építési engedélyt 2007. április 21-én adták ki. Ezt a helyi civilek megtámadták. A Legfelsőbb Bíróság még nem döntötte el, hogy érveiket elfogadja-e. A mostani döntés csak akkor akadályozhatja meg a radar felépítését, ha a Legfelsőbb Bíróság elfogadja a panaszokat, és új építési engedély kiadására kötelezi a minisztériumot.

Az önkormányzat alternatívaként egyébként két magánterületet jelölt meg az építkezéshez. Az egyik a pécsi erőmű, a Pannon Power, a másik a MOL tulajdonában van, de az ottani építkezéshez újabb engedélyezési eljárást kellene indítani.