Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maléter Pál emléke előtt hajtottak fejet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 4. 6:04

Maléter Pálra, Nagy Imre kormányának honvédelmi miniszterére emlékeztek november 3-án, kedden Tökölön, a tiszteletére állított kopjafánál. Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára ünnepi beszédében elmondta: az 1958. június 16-án kivégzett Maléter Pál nevét sokáig még említeni sem szabadott.

Megjárta a frontot, mint egykori ludovikás, jól felkészült csapattisztként szolgált, ízig-vérig katona volt, fegyveres ellenállóként pedig hitet tett a fasizmus ellen.

Az elsők között jelentkezett a demokratikus hadseregbe. Katonai múltja garanciát jelentett a magyar nép számára, de veszélyessé tette személyét a szovjetek szemében – jelentette ki Bali József. Maléter Pál az 1956-os történelmi idők nehéz napjaiban mindent megtett az anarchikus állapotok ellen, a hadsereg egységes, forradalmi vezetéséért – emelte ki a szónok. Emlékeztetett arra, hogy Maléter Pál tagja volt a magyar kormányküldöttségnek, amely Tökölön, a repülőtéren berendezett szovjet főhadiszálláson folytatta volna a fegyverszüneti tárgyalásokat. 1958. június 16-án a magyar nép egy olyan tábornokát veszítette el, aki életét akár a harcmezőn is feláldozta volna hazájáért. Sorsa azonban a kivégzőosztag elé parancsolta – mondta Bali József.