Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kampány a védőoltás mellett

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 3. 13:17

Bár az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztató szerint az új típusú influenza okozta megbetegedések száma az elmúlt hetekben csökkent, a szakemberek szerint még nem vagyunk túl a nehezén. A hideg idő beálltával ugyanis Magyarországon is gyorsabban terjedhet a vírus.

Nem úszta meg Magyarország az új típusú influenza okozta megbetegedéseket, csak a kellemes őszi időjárással rövidebb-hosszabb haladékot kapott. És ezt a haladékot nem használta ki megfelelően. Legalábbis így nyilatkozott a napokban több helyen is dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos, aki úgy látja: az oltási arány jelenleg három százalékos, a hatékony megelőzéshez azonban 60 százalék lenne az optimális. A hazai védekezést – akárcsak Európa számos más országában – az antivakcinációs kampány gátolja, amely viszont jórészt tévhitekre és a bizalmatlanságra épít.

Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján minden héten megjelentetnek egy tájékoztatót az aktuális influenza helyzetről. Bár az elmúlt néhány héten kevesebben fordultak orvoshoz influenza-szerű tünetekkel, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a helyzet csak addig lesz ennyire kedvező, amíg tart a jó idő. Amint az időjárás a jelenleginél hidegebbre fordul, várható, hogy az influenzás megbetegedések száma is a jelenlegi többszörösére emelkedi. És ez az emelkedés akár „robbanásszerű" is lehet, amely az aktív korosztályban – így természetesen a Magyar Honvédségben is – nagyszámú megbetegedést okozhat, azaz végső soron akár a hadrafoghatóság csökkenéséhez is vezethet – vélte dr. Meglécz Katalin orvos alezredes.

1595892953
A Magyar Honvédség főepidemiológusától megtudtuk azt is, hogy az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ szakemberei az elmúlt hetekben az ország több helyőrségében is megfordultak, s a különféle rendezvényeken, állománygyűléseken próbálják népszerűsíteni az új típusú influenza elleni védekezés legjobb módját, a védőoltást. Az előadásokon kitértek minden felmerülő kérdésre, így azokra a „hiedelmekre" is, amelyek egyre másra visszatérnek az írott-, és elektronikus sajtóban.

Az egyik és legfontosabb tévhit, hogy a védőoltás nem a pandémiás vírustörzset tartalmazza. Természetesen a vakcina alapjául ez a kórokozó, az új típusú influenza A(H1N1) szolgált, amely ráadásul elölt, azaz inaktivált formában van jelen az oltásban, ezért a védőoltás influenza megbetegedést nem okozhat. Ugyancsak sarkalatos kérdés volt a médiában a védőoltás higany tartalma. A Magyar Honvédség járványügyi szakembere elárulta: mint a különféle vakcinák többségében, az új típusú influenza elleni védőoltásban is található higany, egészen pontosan a tiomerzál, egy WHO által védőoltásokbn tartósításra engedélyezett etil-higany vegyület, amely vízben oldódó, veszélytelen vegyület, s a vizelettel kiürül a szervezetből. Ellentétben a metil-higannyal, amely viszont felhalmozódik az emberi szervezetben.

A védőoltás-ellenzők következő érve, hogy a vakcina az 1957-es influenza vírus törzset tartalmazza, ezért alkalmatlan a mostani járvány elleni küzdelemre. Ezzel kapcsolatban dr. Meglécz Katalin elmondta: a védőoltások gyártásánál az oltóanyagban felhasználandó törzset a WHO úgynevezett reasszortálás módszerével állítja elő, amely során a „régi" nagyon jól tenyészthető törzs szaporodási tulajdonságait és az „aktuális"– tehát ami ellen védeni szeretnénk – vírustörzs antigén tulajdonságait felhasználva állítanak elő egy „aktuális-szerű" vakcinatörzset. A vakcina előállításához használható törzs így nagyon jól tenyészthető – azaz ennek használatával gyártható a legtöbb védőoltás – de természetesen a vakcina már a mostani vírus antitesteit tartalmazza.

A védettség egyébként a védőoltás beadásától számított 8–10 napon belül kialakul az emberben – tette hozzá Meglécz doktornő, akitől megtudtuk azt is, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium teljes személyi állománya térítésmentesen juthat hozzá a védőoltáshoz, hiszen a hadsereg kritikus infrastruktúrának számít, így a Magyar Honvédség egészségügyi szakemberei már az első körben megkapták a szükséges számú vakcinát. Azonban amíg az idehaza szolgálatot teljesítő katonáknak és a honvédségnél dolgozó polgári alkalmazottaknak, köztisztviselőknek csak ajánlott az új típusú influenza elleni védőoltás beadása, addig a külföldön szolgálóknak kötelező. Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke ugyanis egy intézkedésben elrendelte: minden misszióban szolgáló magyar katonát be kell oltani.

1595892953
 

Érdemes tudni azt is, hogy az új típusú influenza – a hagyományos influenzához hasonlóan – 1–7 nap lappangási idő után okoz betegséget, és általában néhány nap alatt, szövődmények nélkül gyógyul. A betegség leggyakoribb tünetei: 38 Celsius-fok feletti láz, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás köhögés, valamint torokfájás, orrdugulás, orrfolyás. A légúti szimptómák mellett pedig esetenként gyomor-bélrendszeri tünetek, például hányás, vagy hasmenés is előfordulhatnak. Természetesen az új típusú influenza is okozhat szövődményeket. A leggyakrabban tüdőgyulladás fordulhat elő, amely akár komoly következményekkel is járhat.

– Ha a fenti tünetek jelentkeznek, akkor a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon. A katonai objektumokban lakó állomány pedig jelentkezzen a segélyhelyen. A fertőződés esélye csökkenthető a szoros érintkezések kerülésével, és az általános személyi higiénés szabályok betartásával – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos alezredes, hozzátéve: a kézmosás meleg vízzel és szappannal történjen, és legalább húsz másodpercig tartson, de specifikus védelmet csak a védőoltás felvétele jelent.

A Magyar Honvédség főepidemiológusától megtudtuk azt is, hogy az új influenza vírus leginkább az 5–24 éves korosztályt veszélyezteti. A 60 éven felüliek egyelőre részleges immunitással rendelkeznek a kórokozóval szemben, mivel az életük során többször is találkoztak a H1N1 vírus különböző altípusaival, így kialakult bennünk az úgynevezett keresztimmunitás. Ugyanakkor a krónikus betegségben szenvedők, a terhes nők és a csecsemők-kisgyermekek a rizikócsoportba tartoznak. Az egy év alattiak egyébként nem is olthatók be a védőoltással, így különösen veszélyeztetettek.

1595892953
 

A hideg idő beálltával arra is számítani kell – hangsúlyozta a Magyar Honvédség járványügyi szakembere –, hogy az új típusú és a szezonális influenza járvány egyszerre lehet jelen Magyarországon, hiszen a vírusok már itt vannak.. Ezért tanácsos a hagyományos influenza elleni védőoltás beadatása is. Ez akár az új kórokozó elleni vakcina beadásával együtt is megtörténhet.

Dr. Meglécz Katalin elmondta azt is, hogy a Magyar Honvédség egészségügyi szakemberei felkészültek egy esetleges újinfluenza járványra. A járványügyi terveiket aktualizálták, s nyomon követik a hazai és a környező országokban zajló eseményeket is.