Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem realitás az atomfegyver-mentes világ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 17. 6:35

A NATO elemzései szerint nő a kockázata annak, hogy akár tömegpusztító fegyvereket, így például úgynevezett piszkos bombákat is bevessenek a szövetség ellen – mondta Bali József, a Honvédelmi Minisztérium szakállamtitkára, aki arról is beszélt, hogy “ma nem realitás” az atomfegyver-mentes világ, így a NATO új stratégiája is ennek tudatában készül.

“Egy esetleges jövőbeli támadás a szövetséget feltehetően az euroatlanti térségen kívülről érheti, (…) akár tömegpusztító fegyverek alkalmazására is sor kerülhet" – fogalmazott a NATO egy korábbi állásfoglalását ismertetve.

Bali József arról is beszélt, hogy “ma nem realitás" az atomfegyver-mentes világ, a NATO új stratégiája is ennek tudatában készül. A koncepció alapvető eleme marad a hagyományos és a nukleáris erők megfelelő arányú alkalmazása az elrettentés érdekében – fűzte hozzá.

Az új NATO-stratégia kiemelten kezeli majd a béketámogató műveleteket, amelyek távol tarthatják a konfliktusokat a szövetség határaitól.

Bali József kiemelte: a tervek szerint a szövetségen belül tovább bővül majd a pilóta nélküli repülőgépek használata, emellett pedig a rakétavédelmi rendszerek tervezésére is nagy figyelmet fordít a közösség. A szövetségnek megfelelő választ kell adnia az internetes támadásokra is – mutatott rá.