Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Március 15. a nemzet születésnapja

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 14. 14:51

Március 14-én délelőtt tartották a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának (HM FHH) ünnepi állománygyűlését a tárca Lehel úti objektumában. A rendezvényen részt vett és elismeréseket adott át Márki Gábor, a minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Dr. Keszthelyi Gyula, a HM FHH főigazgatója ünnepi beszédében felidézte a 164 évvel ezelőtt történteket, és hangsúlyozta: a forradalom nemcsak múltbeli esemény, amely örökre bevésődött a nemzet történelemkönyvébe, hanem a mai napig mindenki számára követendő példa. Habár mást jelent napjainkban a harc, a küzdelem, mint akkor, az akkori hősök erényei – a hazához való hűség, a tisztesség, az elszántság és a küzdeni akarás – a haza mostani védőit is kell, hogy jellemezzék.

1595932818
„Március 15. a nemzet szabadságszeretetének, szabadság utáni vágyának jelképe" − fogalmazott a főigazgató, és hozzátette: világviszonylatban nézve 1848. március 15. lehet, hogy egy az azévi forradalmi hullámból, a magyar történelemben azonban a csodák napja volt, azon ritka alkalmak egyike, amikor mindenki egyet, azaz változást akart. A tizenkét pontban ott álltak minden társadalmi réteg követelései, a közös akarat pedig meg is hozta a remélt sikert: a magyar nép vágyai, a művészek álmai és a politikusok követelései valóra váltak. A magyarság így egységes nemzetként lépett a polgári fejlődés útjára: március 15. éppen ezért nyugodtan nevezhető a nemzet születésnapjának is.

Keszthelyi Gyula az egységben nevezte meg március 15. legfőbb üzenetét. 1848-ban együtt akartunk valamit: egyre többen sorakoztak fel az ügy érdekében, vállalták a kockázatot, mert tudták, hogy ott kell lenniük és tették, amit a szívük diktált. A nemzet egységét később a szabadságharc leverése sem tudta megtörni, sőt, a megtorlások csak tovább erősítették az összetartást. A főigazgató kiemelte: az egység 2012-ben is fontos, hiszen nagyon nehéz év áll előttünk, amely mindenkitől rendkívüli erőfeszítéseket kíván meg. Éppen ezért a honvédségen belül is elemi jelentőséggel bír, hogy az egyes szervezetek képesek legyenek együttműködni, és félretenni saját érdekeiket a közös cél elérése érdekében. Ez ugyanis csak együtt lehetséges.

Az ünnepi beszéd után Márki Gábor adta át a HM FHH-nál dolgozó, kitüntetett katonáknak és közalkalmazottaknak az elismeréseket.

1595932819
 
1595932819
 

 Fotók: Rácz Tünde