Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Meg kell találni a fórumokat, ahol az idősek tapasztalatai hasznosíthatók”

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 30. 20:43

Szeptember 30-án, pénteken az idősek világnapja alkalmából rendezett központi ünnepséget a Honvédelmi Minisztérium Budapesten, a Hadik Hotelben. A zenés műsorral egybekötött rendezvényen dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott üdvözlő beszédet.

1595925331
„Rohanó világban élünk, de az időseknek ebben a rohanó élettempóban is meg kell adni a megbecsülést. Október 1-jén, az idősek világnapja alkalmából pedig különösen fontos kifejezésre juttatni ezt" – mondta az államtitkár megnyitójában. Majd Leonardora, a késő öregkorig alkotóképes reneszánsz polihisztorra emlékeztetett, aki három alapkérdést fogalmazott meg: miért kék az ég, miért hasonlítanak a gyerekek a szüleikre, és miért kell megöregedni?

„Az első két kérdésre a tudomány már megadta a választ, a harmadik kérdésre, hogy miért öregszünk, még nem teljesen. Az életelixír talán az alkotó tenni akarásban rejlik, segítségével a szellem és a lélek fiatal maradhat, ha a fizikai öregedés be is következik" – fogalmazott Simicskó István.

A katonai pályán – tette hozzá – az egyén mindig a közösséget szolgálja, ha megfogalmazza is egyéni életcéljait. Itt a bajtársiasság, az emberség, a testületi szellem is az alkotója a lélekfiatalító „elixírnek". S meg kell találni azokat a fórumokat, ahol az idős katonatisztek tapasztalatai hasznosíthatóak.

Az ünnepi beszédet követően a Honvéd Együttes férfikarnak két szólistája, Schmidt Ferenc és Molnár Zoltán megzenésített verseket és népdalokat adott elő, majd a rendezvény végén a társadalmi szervezetek, valamint a nyugállományú klubok kezdeményezésére – a HM Társadalmi Véleményező Bizottság javaslata alapján – előléptetésekre került sor. Emellett az Aranykor kitüntető cím arany, ezüst és bronz fokozatát, valamint több emlékplaketteket is átadtak.

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, s azóta minden év október 1-jén emlékezünk meg az idősekről. A demográfiai adatok szerint a Földön körülbelül hatszázmillió idős él, számuk az elkövetkező húsz évben várhatóan megkétszereződik.

1595925331
1595925331
 
1595925332
 
1595925332
 

 Fotó: Galovtsik Gábor