Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult Budapest Helyőrség Művelődési Tanácsa

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. április 20. 18:09

Április 20-án, szerda délután a fővárosi Stefánia-palota Bessenyei-termében tartotta alakuló ülését a Budapest Helyőrség Művelődési Tanácsa. Ez alkalomból a cégbírósági bejegyzés alatt álló HM Bessenyei György Nonprofit Kft (jelenlegi nevén: HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.) vezetése adott tájékoztatást a honvédelmi tárca, a Honvéd Vezérkar, a fővárosban működő katonai szervezetek, a HM-alapítású gazdasági társaságok, az oktatási és egészségügyi intézmények, a honvédségi társadalmi szervezetek, intézmények, vezetőinek, képviselőinek a kft. szervezeti változásairól, idei terveiről, és véleményt cseréltek az együttműködés aktuális kérdéseiről is.

Mint közismert, a napokban fontos eseményhez érkezik a Honvédelmi Minisztérium kulturális és üdültetési szolgáltatásokat biztosító társasága. Az alapító okiraton már ott a pecsét, a cégbírósági eljárás végére is hamarosan pont kerülhet. Ennek eredményeként azt a törekvésüket, hogy ismét a katonák és közösségeik élvezzenek előnyt szolgáltatási struktúrájukban, a társaság, illetve központi intézménye elnevezése egyértelműen tükrözi. A cél: magas színvonalú kulturális és üdülési szolgáltatások biztosítása, alapvetően és elsősorban az igényjogosultak számára.

Ebből következik, hogy ebben a tevékenységükben legfőbb partnereik a fővárosban működő katonai szervezetek, az igényjogosultakat tömörítő társadalmi és érdekképviseleti szervezetek. Ezek vezetőinek, tagjainak véleménye, közreműködése nélkülözhetetlen feltétele az igények és a lehetőségek összhangját megteremtő együttműködésnek – hangzott el.

E célok érdekében, és a hatékony kétoldalú kommunikáció intézményes formájaként került sor Budapest Helyőrség Művelődési Tanácsának megalakítására.

Szászvári Lajos, ügyvezető köszöntőjét követően bemutatta a társaság vezetését, felépítését, vázolta stratégiai céljait, terveit, elképzeléseit.

Mint hangsúlyozta legfontosabb törekvésük a katonák, a honvédség és a honvédelem ügyének szolgálata. „Szeretnénk visszaszoktatnia katonákat, családtagjaikat, az igényjogosultakat ebbe a megújult kulturális intézménybe. Ennek érdekében várjuk tanácsaikat, ötleteiket, javaslataikat" – mondta.

Az ügyvezetőt követően Pisák Györgyi, az üdültetési üzletág vezetője számolt be az üdültetési rendszerről, az utazásszervezési tevékenységről. Mint mondta, cél, egyszerűsíteni a jelenlegi meglehetősen bonyolult és nehézkes jelentkezési rendszert.

Ezután Gulácsi Attila kulturális üzletágvezető, egyben a Honvéd Kulturális Központ igazgatója adott tájékoztatást a jelenlévőknek szakterületéről. A fontos célok között jelölte meg a nemzeti és kulturális értékek, a katonai hagyományok megőrzését, ápolását, a közösségi élet élénkítését. Ehhez kérte a megjelent vezetők, képviselők segítségét.

A Helyőrségi Művelődési Tanácsot hídnak nevezte, amely – a tervek szerint – a jövőben évente két-három alkalommal tartja majd informális ülését, tanácsaival segítve a kulturális intézmény és a katonai, társadalmi, gazdasági szervezetek, egyesületek, együttműködését.

A rendezvényen a konzultáció során kérdések, javaslatok, hozzászólások hangzottak el. Ezek általában az információcsere fontosságát hangsúlyozták, a kapcsolatok bővítését szorgalmazták, az együttműködés bővítésének lehetőségeit taglalták a kitűzött célok elérése érdekében.

Befejezésül Szászvári Lajos ügyvezető megköszönte a konstruktív együttműködést, hasznosnak és eredményesnek minősítette az alakuló ülést, egyben minden jelenlévőt meghívott a „Lehet egy csillaggal több?!" honvédségi tehetségkutató vetélkedő döntőjére, illetve a gálaműsorra.

 
 

 
 Fotó: Dévényi Veronika