Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés Zrínyi Miklós születése napjáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 5. 8:49

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem idén a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival közösen előkészített programokkal emlékezett meg névadója születésének 386. évfordulójáról.

Az egyetem Hungária körúti kampuszán április 30-án Zrínyi Miklós mellszobrának megkoszorúzására, majd a hadvezér tevékenységét és Zrínyi-Újvár bemutatását szolgáló kiállítás ünnepélyes megnyitására került sor.

A rendezvényen részt vett Ivan Bandiè, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete, Ivan Ju¹iè alezredes, a Horvát Köztársaság katonai és légügyi attaséja, doyen, a Honvédelmi Minisztérium magas rangú vezetői, valamint a Zrínyi-Újvárat körülvevő horvát és magyar települések (Légrád, Õrtilos, Belezna, Murakeresztúr) önkormányzatainak képviselői és a Szigetvári Várbaráti Kör.
Prof. Dr. Szabó János, a ZMNE rektora a névadó szobra előtt emlékezett meg Zrínyi Miklósról, aki korának kiemelkedő műveltségű embere, költő és hadvezér, a magyar hadtudomány egyik megalapozója.

1620. május 1-én született Ozaly várában. Zrínyi 1642-44-ben a harmincéves háborúban svéd és erdélyi csapatok ellen harcolt Sziléziában, Morvaországban és a Felvidéken, 1646-ban tábornok és horvát főkapitány lett. Zalai főispán, 1648-től horvát bán volt. Csáktornyai udvara politikai és társadalmi központ lett, kapcsolatot tartott Erdéllyel, Velencével. Európai színtű könyvtárát Velencéből szerezte be, főleg történelmet olvasott. A bécsi udvar rosszallását kiváltva nemzeti pártot szervezett, minden erejével a végvári rendszer fejlesztésén dolgozott. Fő célja a török kiűzése volt, ezért építtette 1661-től török területen, Kanizsával szemben Zrínyi-Újvárat.

1595876113

Foglalkoztatta a magyar, Habsburgoktól független, nemzeti királyság gondolata is. Zrínyi-Újvár pontos helyének meghatározása és annak bizonyítása mai napig izgalmas kérdése a hadtörténet kutatásnak. 

A ZMNE és a HM HIM munkatársai által végzett lelet-kutatás folyamatát és annak eredményeit bemutató kiállítást Dr. Lugosi József ezredes a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Kiss Dezső