Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkezett Líbiából a magyarok repülőgépe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 28. 5:15

Nem sokkal vasárnap este 8 óra után megérkezett Líbiából az a repülőgép, amely az ott rekedt magyar állampolgárokat hozta haza. A Malév-géppel 10 országból 96 utas érkezett, köztük 24 magyar. A visszatérőket Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter fogadta a ferihegyi repülőtéren.

A külügyminiszter az újságírók előtt köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Hajdú Jánosnak, a Terrorelhárítási Központ vezetőjének. Külön szólt a tripoli nagykövetség munkatársairól, akik 12 napja az életüket kockáztatják és akik Líbiában maradtak. A magyar nagykövet, Marton Béla és Galli László konzul a helyszínen vannak és koordinálják a még ott maradó uniós nagykövetségek és konzulátusok munkáját – jelezte Martonyi János. Hozzátette: ha bármelyik magyarnak segítségre van szüksége, akkor azt megadják a jövőben is. Azzal kapcsolatban, hogy állítólag Líbiában egy magyar származású embert elraboltak, a miniszter azt mondta: az illetékes szervek foglalkoznak az üggyel, a Külügyminisztérium ugyancsak, a tripoli nagykövetség emberei mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ez az ügy tisztázódjék.

Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: ezt „a brilliánsan végrehajtott mentőakciót" szombati, késő esti ülésén a kormány határozta el, ennek keretében döntöttek úgy, hogy elküldik a nemzeti légitársaság repülőgépét Tripoliba, vállalva az ezzel járó kockázatokat. „Magyarország egyetlen polgárát semmilyen helyzetben sem hagyja bajban és mindenkiért elmegyünk, ha kell a világ végére is" – mondta. A honvédelmi miniszter is mindenkinek megköszönte az együttműködést, a Terrorelhárító Központ munkatársainak külön. „Pénz nem számított, csak az emberélet és a magyarok biztonsága" – jegyezte meg.

A géppel érkezőket a Terrorelhárítási Központba szállították, ahol hivatalosan is beléptetik őket az országba. A magyarok itt már hozzátartozóikkal is találkozhatnak.