Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a féléves külszolgálat

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. szeptember 23. 6:10

Újabb magyar katonák kezdték meg 6 hónapos külszolgálatukat Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport kötelékében (MH PRT). Õk már az MH PRT működésének hetedik váltását alkotják, akik a Magyarországtól 4500 km-re fekvő országban fognak szolgálatot teljesíteni.

Az állomány „gerincét" az MH 5. Bocskai István Lövészdandár adja, de a kiutazó keretben a Magyar Honvédség további 20 alakulata képviselteti magát katonáival.

A kiutazást megelőzően mindannyian 3 hónapos missziós felkészítésen vettek részt, amely a feladatokra történő felkészülés mellett lehetőséget adott a kontingens összekovácsolására is. A 14 hetes időszak zárásaként, illetve a feladatvégrehajtás megkezdését megelőzően, ünnepélyes keretek között búcsúztatták el a kiutazókat. Az ünnepséget Hódmezővásárhelyen tartották szeptember 3-án, ahol a katonákat dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter köszöntötte és a kontingensnek a Magyar Köztársaság elnöke adományozott csapatzászlót. Ezután következett mindenki számára a legnehezebb feladat: elköszönni a családtól, hozzátartozóktól és barátoktól.

Ezt követően került sor az átcsoportosításra, amely már önmagában megterhelő feladat volt, mivel csak a repülőút hossza 8 óra a két ország között, illetve a leszállást követően a katonáknak szembesülniük kellett azzal, hogy az otthoni őszi időjárásból, 30 fok feletti, tűző napsütéses időbe csöppentek.
Természetesen a táborba érkezés után sem az utazás fáradalmainak kipihenése következett. A katonáknak részt kellett venniük a műveleti területen előírt ún. beillesztő foglalkozásokon, amelyeken a helyi viszonyokról kapták meg a szükséges ismereteket és az aktuális információkat. Majd mindenkinek a saját beosztásának megfelelő feladatok kellett átvennie az előző váltás katonáitól. Ez többeknek már nem okozott túl nagy problémát, mivel sokan régi ismerősként érkeztek Camp Pannóniába. Szabó László ezredes, az MH PRT 7. váltásának parancsnoka már második alkalommal fogja ellátni a parancsnoki teendőket Afganisztánban, de rajta kívül még 30 olyan katona tölti itt a következő fél évet, akik korábban már szolgáltak az újjáépítési csoportban.

 

Az állományváltási ünnepségre azután kerülhetett sor, hogy az átadás-átvételi folyamatok befejeződtek és az új kontingens katonái átvették a bázis teljes körű működtetését. A szeptember 19-i ünnepségen jelen voltak Baghlan tartomány vezetői, közjogi méltóságai, valamint Trond Lundberg ezredes, az ISAF Északi Parancsnokságának parancsnok helyettese.
Az eseményen először Lundberg ezredes méltatta a magyar katonák elmúlt időszakban végzett munkáját és kitüntetést adott át Korom Ferenc ezredesnek, az MH PRT-6 parancsnokának.
Következő felszólalóként Korom ezredes elmondta, hogy az eltelt időszakban közel 800 alkalommal hagyták el a tábort, 350 ezer kilométert tettek meg és hosszan sorolta a sikeresen teljesített projekteket, elért eredményeket. Kiemelte, hogy a PRT-6 állománya a magyar katonai hagyományokhoz méltón állt helyt a misszió folyamán. Zárógondolatként sok sikert kívánt az újonnan érkezetteknek.

 

Ezután átadta az MH Tartományi Újjáépítési Csoport csapatzászlóját az új parancsnoknak, aki ezzel ünnepélyesen átvette az afganisztáni misszió vezetését.
Szabó ezredes válaszbeszédében gratulált a hazatérő katonáknak az eredményes munkához, amelyet a romló biztonsági helyzet ellenére is képesek voltak folytatni. Megköszönte a helyi lakosság folyamatos támogatását és előrevetítette, hogy a jövőben a PRT-7 is a korábbi váltások elkötelezett szellemében fogja feladatait teljesíteni.
Az ünnepségen felszólalt Baghlan tartomány kormányzó helyettese és a helyi sura vezetője is. Mindketten elismerően szóltak valamennyi magyar kontingens eddigi tevékenységéről és reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is számíthatnak az MH PRT nélkülözhetetlen segítségére a tartomány újjáépítésében és biztonsági helyzetének javításában.

Az ünnepség után a 6. váltás állománya útnak indult Magyarországra, szeretteikhez, az új kontingens katonái pedig nekikezdtek első feladataik végrehajtásához.