Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a tanév a Központi Kiképző Bázison

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. szeptember 1. 5:10

A Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis 2009. augusztus 31-én tartotta a Magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola tanévnyitóját és zászlószalag-adományozási ünnepségét. Az eseményen beszédet mondott Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter is. 

Az alegységek, majd a csapatzászló bevonulása után Isaszegi János mérnök vezérőrnagy nyitotta meg az ünnepséget. A vezérőrnagy felhívta a figyelmet arra, hogy a laktanyában két katonai szervezet létezik, a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis, és a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola. „Nyári szünetet nem tartottunk, hiszen a kiképzés folyamatos és egész évben tart", mondta, majd bemutatta az alakuló téren megjelent állományokat.

A tanévnyitón felsorakozott a MH Központi Kiképzőbázis csapatzászlaja, zászlókísérő egysége és törzse, az Mecséri János kiképzőosztály, jelen volt a 2009. július 7-én bevonult állomány, a helyettes támogató zászlóalj, és az ünnepség kiemelt csapata, a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola, Korcsog László mérnök alezredes megbízott igazgató vezetésével.

1595890826
 

Az egy hete bevonult 100 fős tiszthelyettes állomány is részt vett az ünnepségen, akik 10 hónapos tanulmányaikat egy 3 hónapos alapkiképzéssel kezdik meg. A nyelvi képzésre érkezett tiszthelyettesi állomány 60 fője, valamint a levelező képzésen résztvevő állomány is megtalálható volt a kötelékben. Isaszegi János elmondta: a létszám nem teljes, hiszen kedden 155 fő tiszthallgató érkezik a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről, majd 80 fő rész-szakképesítéses és NATO-tanfolyamot látogató állomány, akik misszióba menetelük előtt a veszélyes házi készítésű pokolgépek elleni tevékenységet itt gyakorolják majd. A vezérőrnagy továbbá rámutatott arra, hogy egy 160 fős nem katonai oktatási intézményben végzett állomány is bevonul majd.

Szekeres Imre ünnepi beszédében azt mondta: már nincsenek köztünk azok, akik 85 évvel ezelőtt Veszprémben a Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd Csapat Altisztképző Iskolájában tiszthelyettesként hivatásukat megkezdték.

1595890826
 

„A seregben jelentős hiányt kellett pótolniuk. A frissen végzettek feladata a fegyvernemek, szolgálati ágak közötti összhang megteremtése volt. Az utódok szinte mindent megörököltek – a képzés magas színvonalát is", mondta a miniszter, és hozzátette: a csapatzászló minden hadseregnek alapvető szimbóluma. „Május 21-én, 161 évvel ezelőtt a Buda várát felszabadító Görgey Artúr látcsövén keresztül meglátta az első magyar honvéd zászlótartót a vár fokán, és elkiáltotta magát: Ott lobog a trikolor, éljen a honvéd!", emlékeztetett a miniszter.

Beszédében kitért arra is, a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola 2007 óta itt Szentendrén, a MH Kiképző Bázisán működik. „Több ezer újoncot, katonát és tiszthelyettest indítottak innen útjukra, későbbi elöljárójuk elismerését kiváltva. Mint ahogy a teljes magyar honvédség is elismerést váltott ki a magyar társadalom részéről. A honvédség elismertsége azért magas, mert az állampolgárok fontosnak tartják a biztonságot, a honvédséget. A Magyar Honvédség ma a legnépszerűbb és legsikeresebb állami intézmények egyike. Példát mutat a NATO-ban és az Európai Unióban is", mondta Szekeres Imre, aki a zászlószalag adományozása előtt kiemelte: „A zászlószalag a haza iránti feltétlen elkötelezettség szimbóluma. Az alakulat tagjainak összetartozását jelképező eleme, a katonai szervezet tekintélyét és becsületét testesíti meg."

1595890826
 

Dr. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter felhívta a figyelmet, ma honvédnak lenni megbecsült szakma. „Csak üdvözölni tudom azok elhatározását, akik úgy döntöttek, honvédok lesznek. Csak akkor lehetnek jó honvédek, ha a szakmát elsajátítják. Az iskola megadja a legfontosabb alapismereteket, de a tanulásnak nincs vége az iskola után. A világ változik, a technika fejlődik, ma már csak egész életen át tartó tanulásba lehet gondolkodni", mondta a miniszter.

Beszéde után Dr. Szekeres Imre zászlószalagot adományozott a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola részére, a csapatzászlókkal vonuló díszmenet után pedig Kinizsi Pál szobrát avatták fel a résztvevők.

1595890826