Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziókba is szeretnének kijutni a tartalékosok

Szöveg: Szűcs László |  2008. május 28. 13:56

Az önkéntes tartalékos rendszer újjászervezéséről, valamint a Honvédelmi Minisztériummal és a Honvéd Vezérkarral való együttműködés további lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatót a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) május 28-én Budapesten, a Pallas Páholyban.

Borszéki Tivadar nyugállományú vezérőrnagy, a MATASZ elnöke bevezetőjében arról beszélt, hogy a 2001. júniusában alakult szövetség a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik ernyőszervezete, azaz nagyon szoros a kapcsolat a HM és a MATASZ között. A szövetség 4500 taggal rendelkezik a megyei, a városi és a települési szervezeteiben. Az elnök kiemelte: a MATASZ tagja a NATO tartalékos tisztek szövetségének, a CIOR-nak, valamint a tíz közép-kelet-európai ország tartalékos szövetségeit tömörítő GAMING együttműködésnek is. Utóbbinak egyébként két év múlva a magyar szervezet lesz az elnöke. Elhangzott az is, hogy a NATO tartalékos tiszthelyettesek szervezetével, a AESOR-ral pénzhiány miatt nem tudja tartani a rendszeres kapcsolatot a magyar tartalékos szövetség.

1595876753
Borszéki Tivadar a MATASZ hazai feladatairól szólva kiemelte, hogy a szövetség nagyon jó együttműködést alakított ki a honvédségi alakulatokkal , a rendőrséggel, a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal és más társadalmi szervezetekkel is. A Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal pedig külön együttműködési megállapodást kötöttek, melynek értemében a MATASZ tagjai közreműködtek a 2006-os tiszai árvíz védekezési munkálataiban, sőt előtte Budapesten is erősítették a védvonalakat a tartalékos katonák.

A nyugállományú vezérőrnagy szólt arról is, hogy a MATASZ tagjainak átlagéletkora 37 év, vagyis nemcsak a honvédségtől nyugállományba vonult egykori tisztek és tiszthelyettesek a tagjai a szövetségnek, hanem olyan fiatalok is, akik fontosnak érzik, hogy tegyenek valamit a honvédelem érdekében. Elhangzott: a szövetségnek hagyományőrző csoportja is van, akik minden nagyobb rendezvényen részt vesznek. Legutóbb például a Városligetben, a Honvédelem Napi programon láthatták az érdeklődők a hagyományőrzőket.

A sajtótájékoztató második felében az önkéntes tartalékos rendszer újjászervezéséről szólt Borszéki Tivadar. Kiemelte: ez a munka több hónapja folyik, és októberben kell letenni az új rendszerről szóló javaslatot a honvédelmi miniszter asztalára. A szövetség úgy véli, hogy a most kidolgozandó rendszer a korábban már létezett önkéntes tartalékos struktúra „felélesztése", amelyhez azonban meg kívánják teremteni a törvényi hátteret is.

– Szervezetünket a honvédelmi miniszter írásban kérte arra, hogy észrevételeinket, tapasztalatainkat felhasználva tegyünk

1595876754
javaslatokat az új rendszerhez. S bár az anyagot még nem láttuk, ettől függetlenül kialakítottuk javaslatunkat – mondta a MATASZ elnöke, majd felsorolta milyen pontokat látnának szívesen a tartalékos rendszerről szóló tervezetben.

A tartalékos szövetség szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy a Magyar Honvédségből leszerelt szerződéses katonák – akik aktív szolgálati idejük alatt külszolgálatot is teljesítettek –, önként jelentkezés esetén ismét vállalhassanak missziós feladatokat. Ugyancsak fontos, hogy a haderőből fiatalon – vagyis 35-50 évesen – leszerelt, volt hivatásos katonák, önkéntes alapon jelentkezhessenek külszolgálatra. Természetesen mindkét esetben csak a szükséges felkészülés teljesítése után utazhassanak misszióba.

A MATASZ javaslata az is, hogy a katonai szolgálatot teljesített szövetségi tagok – önkéntes alapon –, meghatározott feladatra való alkalmasságuk esetén missziós szolgálatba kerülhessenek. Illetve azok a tagok, akik még nem teljesítettek katonai szolgálatot, a CIMIC feladatok ellátásával vehessenek részt egy-egy misszióban. A szövetség egyébként például tolmács, építészmérnök, jogász, orvos, egészségügyi dolgozó, pedagógus, geodéta, kommunikációs szakember, programozó, gépkocsivezető szakmákra gondolt, amikor ezt a javaslatot megalkotta.

A tartalékos szövetség ugyancsak javasolja, hogy tagjai önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vállalhassanak, és saját szabadságuk terhére, megfelelő kiképzést kaphassanak. Emellett a MATASZ azt is szeretné, ha az önkéntes tartalékos rendszerről szóló tervezetbe belekerülhetne az a passzus, miszerint a tagok, ha szakmai felkészültségüknek megfelelően részt kívánnak venni a katasztrófák elleni küzdelemben, akkor ugyanolyan ellátást kapjanak, mint a haderő hivatásos és szerződéses állományú tagjai. A MATASZ mindezek mellett azt is szeretné, hogy a hivatásos, vagy szerződéses katonai szolgálatot teljesített nők is bekerülhessenek a tartalékosok közé. Emellett pedig kifejezetten kérik, hogy – ha a tartalékos rendszer működésbe lép – minden misszióban jelen lehessen tartalékos katona is.

1595876754

– Mindeddig gazdasági és jogi nehézségek miatt nem lehetett feltölteni az önkéntes tartalékos helyeket, mivel a megfelelő anyagi és törvényi háttér nem állt rendelkezésre – fogalmazott Borszéki Tivadar, aki kiemelte: a MATASZ
e kérdés megoldásában természetesen folyamatosan tárgyal a Honvédelmi Minisztériummal és a vezérkarral.

A nyugállományú tábornok hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy az illetékesek a Magyar Honvédség honvédelemhez és a nemzetközi feladatok ellátásához szükséges létszámát az aktív és a tartalékos komponensekkel egyaránt számolva tervezzék meg. Mindezek érdekében természetesen a tartalékos katonáknak is NATO kompatibilisnek kell lenniük. Hiszen a honi védelmi műveletek is csak szövetségi keretek között képzelhetők el. Éppen ezért a tartalékos komponens katonai képességeinek fenntartására rendszeresen, legalább évi húsz napos, szinten tartó kiképzést kell tervezni. Mégpedig – a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve – a honvédség aktív állományának vezetésével, építve a békeállomány kiképzési foglalkozásaira és természetesen a kiképzési objektumokra is.

1595876754
Czuprák Ottó nyugállományú alezredes, a MATASZ elnökségi tagja az elhangzottakhoz hozzátette: a szövetség a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi törvény életbe lépése óta azért küzd, hogy a magyar tartalékos rendszert úgy alakítsák ki, hogy az önálló, a hadsereget támogató szervként létezhessen. Mindez nem lenne egyedülálló Európában, hiszen például Csehországban is azon dolgoznak, hogy kialakítsanak egy olyan tartalékos kontingenst, amelyik egyaránt képes nemzetközi és hazai feladatok ellátására. Horvátországban pedig az a cél, hogy a haderő átalakításának 2013-ra tervezett befejezésekor, a 24 ezer katonát számláló haderőben hétezer tartalékos is szolgáljon.

– Úgy gondolom, nem halogatható tovább, a tartalékos rendszert szabályozó törvénynek még idén ősszel meg kell születnie – mondta Czuprák Ottó, aki szerint az eddigi legnagyobb probléma, a finanszírozás kérdése is megoldható, hiszen egyértelműen bebizonyított, hogy a tartalékos katonák alkalmazása költségmegtakarítással járna a Magyar Honvédségnél.

1595876754
A sajtótájékoztatón harmadikként felszólaló dr. Kladek András nyugállományú ezredes elmondta: a tervezett rendszer csak akkor működhet, ha mellé kidolgoznak egy munkáltatói támogatói programot is. Erről szólt egyébként a közelmúltban megvédett doktori értekezése is. Az egykori ezredes szerint a programnak négy elemből kell állnia. Az egyik a jogi védelem, amely szabályozza, hogy a munkáltató ne küldhesse el a tartalékost, amíg az szolgálatot teljesít. A másik a munkáltatói kompenzáció, hiszen a munkaadót meg kell fizetni, amiért alkalmazottja tartalékos katonai szolgálatot teljesít. A rendszer harmadik eleme egy érdekegyeztető és érdekvédő fórum, az úgynevezett munkáltatói támogató bizottság létrehozása. Az utolsó elem pedig a programban részt vevő munkáltatók elismerése.

Fotó: Szűcs László