Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Missziós búcsúztató és visszafogadó

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 30. 10:50

Visszafogadó-kibocsátó ünnepséget rendezett a napokban az MH Műveleti Központ a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) misszióba induló katonáknak és rendőröknek, valamint az ENSZ nyugat-szaharai katonai megfigyelő misszióból (MINURSO) és az ENSZ libanoni misszióból (UNIFIL) hazatérő állomány részére.

A Honvédelmi Minisztériumban megtartott eseményen először üdvözölték a hazaérkezett állományt, majd Sipos Sándor ezredes, az MH Műveleti Központ törzsfőnöke átadta a Békefenntartásért Szolgálati Jelet az ENSZ nyugat-szaharai katonai megfigyelő misszióból hazatért Csajág Zsigmond alezredesnek, Seprenyi Attila őrnagynak és Lantos Mihály őrnagynak, az ENSZ libanoni misszióból hazatért Nemes Gábor Milán őrmesternek és a Német Hadsereg, Műveleti Parancsnokságáról hazatért Somogyi Zoltán őrnagynak.

 

Ezután köszöntötték a Sínai-félszigeten állomásozó Többnemzeti Erők és Megfigyelők misszióba kiutazó tagjait, akik vállalták, hogy hazánktól távol, Egyiptomban hasznosítják tudásukat. Katonáink és rendőreink 1995 óta folyamatosan látnak el feladatot ebben a küldetésben. Most összesen tizenkilenc fő – tizenegy katona és nyolc rendőr – váltása történt meg. Többek között az új logisztikai tiszthelyettes, váltásvezetők, ügyeletes tisztek és járőrök kezdik meg a külszolgálatukat. A búcsúztatón megkülönböztetett tisztelettel köszöntötték a családtagokat, és a hozzátartozókat, akik a nyugodt családi hátteret biztosítják. Segítik a misszióba indulókat abban, hogy – hazájuktól, családjuktól távol – eredményesen végezzék munkájukat, hazaérkezésük után pedig visszailleszkedjenek az itthoni környezetbe.

 

A kiutazók egyike Tószegi Péter 32 éves százados, a HM Kommunikációs Főosztály főtisztje, aki 2001 óta katona. A Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola hadtápszakán végzett, majd hat évig ezen a területen szolgált. 2008-ban került jelenlegi beosztásába, a Honvédelmi Minisztériumba. Tószegi százados elmondta, első missziója lesz a mostani, sínai-félszigeti, ahol szeptemberben kezdi meg a szolgálatát. Felkészítésük – amelyre minden eddiginél többen jelentkeztek – még júniusban kezdődött el Szolnokon, a MH Béketámogató Kiképző Központban. A hamarosan útnak indulók közül sokan már rendelkeznek missziós tapasztalattal az MFO, az ISAF, és az EUFOR területéről. A százados váltásvezetőként szolgál majd Sharm el-Sheikben, a Déli táborban. Reményeink szerint, honlapunkon rendszeresen olvashatják helyszíni tudósításait a kinti munkavégzésről.