Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műhelymunka

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 2. 11:26

A szervezeti, vezetési rendszer átalakítása, a kiképzési rendszer felülvizsgálata, valamint a gazdálkodás és a missziók logisztikai támogatásának megújítása: Kovács József vezérőrnagy – a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka – többek között ezeket a területeket emelte ki elmúlt évi feladataikról és a jövő terveiről magazinunknak adott interjújában.

Az eltelt egy évben a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar is jelentős átalakuláson ment keresztül. A katonai felső vezetés rendszerében bekövetkezett változások mennyiben érintették az Összhaderőnemi Parancsnokságot?

 Minden tekintetben jelentős mértékben, s ez természetesen nem kevés munkát is adott számunkra. Ugyanakkor a szervezeti változások könnyebbé is tették a parancsnokság működését. A vezérkar átalakításával, a hagyományos csoportfőnökségek újbóli felállításával ugyanis egy sor feladat lekerült a vállunkról, s így az év elejére lehetővé vált, hogy a 2010. júniusi állapothoz képest mintegy tízszázalékos létszámcsökkentést érhessünk el a parancsnokságon, s ezzel párhuzamosan letisztultak a feladatrendszerek is. Több olyan feladatot, amelyek valójában a stratégiai tervezési, vezetési szintre tartoznak, elvettek tőlünk, ezzel együtt azonban az MH Műveleti Központ megszűnése után, 2011. március 1-jétől, átvettük az összes külföldi misszió irányítását. Ez azt jelenti, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő mintegy ezer fő kiválasztása, felkészítése, a missziók működtetése a mi feladatunk lett. A Légi Vezetési és Irányítási Központ létrehozásával a NATO szövetségesi és az országvédelmi feladatokat ugyancsak kisebb szervezettel, létszámmal tudjuk ellátni. Jelentős feladatunk továbbá a részvétel a logisztikai támogató rendszer, valamint a gazdálkodás átalakításban, illetve az inkurrencia felszámolásában, értékesítésében.

(Az interjút teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin július 8-án megjelenő számában olvashatják el!)