Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-csúcs: gyakorlati tudnivalók Budapesten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI / FH |  2008. október 7. 18:47

Már szerda délután megkezdődnek a csütörtök-pénteki NATO védelmi miniszteri találkozó miatti forgalomkorlátozások Budapesten. A legfontosabb gyakorlati tudnivalókat Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője és Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ismertették.

A NATO védelmi minisztereinek informális csütörtök-pénteki találkozójára 41 delegáció érkezik majd Budapestre – közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője kedden délután Budapesten, a tárca Balaton utcai épületében tartott sajtótájékoztatón. 26 tagállam, 12 meghívott ország és Albánia, illetve Horvátország a két NATO-várományos állam képviselői érkeznek hazánkba, hogy az értekezleten többek között a NATO jövőjéről, egy új stratégia előkészítéséről, illetve az afganisztáni misszióról tárgyaljanak. Magyarország 2006-ban jelezte, hogy megrendezné ezt az eseményt.

A találkozó céljairól itt olvashat bővebben.

Hermetikusan lezárt terület

Sem a rendőrségnek, sem a társszerveknek nincs olyan információja, hogy bárki a kétnapos NATO védelmi miniszteri tanácskozás megzavarására készülne – jelentette ki Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta: a tanácskozás a Marriott, a Sofitel és az Intercontinental szállodában lesz, emiatt hermetikusan lezárják a belváros egy részét (az alábbi képen piros vonallal körülhatárolt részen), az Eötvös tér – Dorottya utca – Vörösmarty tér – Váci utca – Régi posta utca – Petőfi tér – Március 15. tér által határolt szakaszon. A delegációk vonulása miatt lezárásra kell számítani mindkét nap a ferihegyi gyorsforgalmi úton, illetve csütörtökön az Andrássy úton.

Garamvölgyi László elmondta: a rendezvény biztosításában az ORFK, a BRFK, a Köztársasági őrezred emberei vesznek részt, de csapatokat rendeltek fel vidékről is. Arról nem kívánt beszélni, hányan vesznek részt a biztosításban és ez mekkora költséggel jár majd.
Szerdán délután fél négytől nem lehet majd behajtani a Kossuth térre, estétől pedig a gyorsforgalmi út és az Üllői időszakos lezárása várható a delegációk érkezése miatt. A Belvárosban heremtikusan elzárt terület is lesz, illetve csütörtökön délelőtt le lesz zárva a Kossuth tér, mert miután Gyurcsány Ferenc és utána sólyom László fogadja a NATO főtitkárát, a Parlamentnél rendezik meg az Afganisztánban szolgáló negyedik váltás magyar egység visszafogadó ünnepségét. Ezen szintén részt vesz a NATO főtitkára is.
A hermetikusan lezárt területen lakók vagy dolgozók parkolókártyákat kaptak, amivel a területen lévő mélygarázst használhatják. Ezen a körön az óramutató járásával megegyező irányban lehet közlekedni, de a hétköznapi forgalom elöl az utcák által határol területet elzárják kordonokkal, rendőrségi szalagokkal és paravánokkal.

1595880695
 

Az Erzsébet hídnál és a Lánchídnál, illetve a terület két oldalán ellenőrző pontok lesznek, akiknek parkolókártyájuk van, azok is csak ellenőrzés után hajthatnak be. A Vigadó térnél gyalogos áteresztő pontot állítanak fel. A biztosítás 2-es, vagyis a második legszigorúbb fokozatú lesz hét különösen védett személy körül, ami azt jelenti, hogy a legszigorúbb fokozathoz képest csak a légteret nem zárják le. Ilyen 2-es szintű védelem járt például George W. Bush amerikai elnöknek, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek vagy Móse Kacav izraeli köztársasági elnöknek is, amikor hazánkban jártak. A csúcsra Magyarországra érkező vezetők között hét olyan személy is található, akinek ilyen szintű biztonsági védelem jár. Egyébként általánosságban 3-as fokozatú biztonsági intézkedések érvényesülnek majd. Az elzárt területen lakóknak ajánlásokat fogalmazott meg a Köztársasági Õrezred. Egyebek mellett felhívták a figyelmüket, hogy az ablakokban ne tegyenek félreérthető mozdulatokat, de azért senkinek nem lehet baja, ha szellőztet.

Ha nem muszáj, ne üljünk autóba!

Lehetséges, hogy három delegáció közúton érkezik Ausztria irányából, akkor az M1-esen is lehetnek időszakos zárások. Általában azonban a Ferihegy 1-es terminálról érkeznek a küldöttségek, ezért időszakonként a ferihegyi gyorsforgalmi utat teljesen lezárják. Mivel csütörtökön este a Szépművészeti Múzeumban fogadást adnak a delegációknak, ezért a városban a lezárt terület és a múzeum között is kell majd időszakos forgalmi korlátozásokra számítani, főként az Andrássy út és a Hősök tere környékén.
Általános szabály, hogy akinek nem muszáj, ne üljön kocsiba. Mivel parkolási tilalmak is lesznek, az elszállított kocsikról a 112-es központi számon lehet érdeklődni.

1595880696
A sajtótájékoztatón Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy a reptér úgy működik majd, mint más napokon, de az odaérkezésre a közúton érkezők egy órával többet számoljanak. A delegációk miatt a legforgalmasabb időpontok a szerda este fél hét és fél tíz között, csütörtökön reggel nyolc és délután egy között, illetve a delegációk távozásakor pénteken dél és este hét óra között. A repülőtérre indulóknak három elkerülő útvonalat ajánlanak. A Belváros felől: Soroksári út, Határ út, Üllői út, 4-es út. Észak felől: Külső Váci út, M0-ás északi szakasz, 4-es út. Budáról: Petőfi híd, Soroksári út, Grassalkovich út, Ócsai út, M0-ás a 2-es terminálra. A terminál előtti parkoló korlátozás nélkül használható, de a felső “félkaréj" le lesz zárva.

Balogh-Fazekas Anita, a MÁV Start szóvivője elmondta, hogy a monorierdei baleset után már helyreállították a vasúti pályát, ami azért fontos, mert a közúti zárások miatt ebbe az irányba, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon érdemes lesz inkább vonattal közlekedni. A vonatok menetrend szerint, de több kocsival közlekednek majd.

A forgalmi rend változásai

Tilos lesz megállni:

2008. október 06-án 06.00 órától 2008. október 12-én 24.00 óráig a XIII. kerületben a Bessenyei utca mindkét oldalán a Hegedűs Gyula utca és a Pannónia utca között;

2008. október 07-én 20.00 órától 2008. október 10-én 24.00 óráig az V-IX. kerületben az Apáczai Csere János utca mindkét oldalán; a Pesti alsó rakparton a Közraktár utca és a Garibaldi utca között a felhajtókon is; a Dorottya utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és a Szende Pál utca között; a Szende Pál utca mindkét oldalán; a Vigadó utca mindkét oldalán a Vörösmarty tér és az Apáczai Csere János utca között; a Deák Ferenc utca, a Türr István utca, az Aranykéz utca, a Régiposta utca, a Galamb utca, valamint a Pesti Barnabás utca mindkét oldalán;

2008. október 08-án 20.00 órától 2008. október 09-én 15.00 óráig az V. kerületben, a Kossuth téren körben, a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Balaton utca között, a Szalai utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Honvéd utca között,az Alkotmány utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Honvéd utca között, a Vajkay utca mindkét oldalán, valamint a Széchenyi felső rakparton a Kossuth tér és a Markó utca között.

2008. október 09-én 06.00 órától 2008. október 09-én 24.00 óráig: a XIV. kerületben az Állatkerti körút mindkét oldalán a Hősök tere és az Állatkerti út között,a Hősök terén körben, az Olof Palme sétány mindkét oldalán a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti út között, a Műjégpálya előtt is.

Teljes lezárásra kerül a forgalom elől:

2008. október 06-án 06.00 órától 2008. október 12-én 24.00 óráig a XIII. kerületben a Bessenyei utca Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca közötti szakasza;

2008. október 08-án 15.30-19.00 óra között és 2008. október 09-én 08.00-15.00 óra között az V. kerületben a Kossuth tér;

2008. október 09-én 00.00 órától 2008. október 10-én 24.00 óráig: a V-IX.kerületben az Apáczai Csere János utca, a Pesti alsó rakpart Közraktár utca és Garibaldi utca közötti szakasza,a Dorottya utca Roosevelt tér és Szende Pál utca közötti szakasza, a Szende Pál utca, a Vigadó utca Vörösmarty tér és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca, a Türr István utca, és a Régiposta utca;
2008. október 09-én 06.00 órától 2008. október 09-én 24.00 óráig: a XIV. kerületben az Állatkerti körút mindkét oldalán a Hősök tere és az Állatkerti út között,a Hősök terén körben, az Olof Palme sétány mindkét oldalán a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti út között, a Műjégpálya előtt is.

2008. október 06-án 06.00 órától 2008. október 12-én 24.00 óráig a XIII. kerületben a Bessenyei utca Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca közötti szakasza;

2008. október 08-án 15.30-19.00 óra között és 2008. október 09-én 08.00-15.00 óra között az V. kerületben a Kossuth tér;

2008. október 09-én 00.00 órától 2008. október 10-én 24.00 óráig: a V-IX.kerületben az Apáczai Csere János utca, a Pesti alsó rakpart Közraktár utca és Garibaldi utca közötti szakasza,a Dorottya utca Roosevelt tér és Szende Pál utca közötti szakasza, a Szende Pál utca, a Vigadó utca Vörösmarty tér és Apáczai Csere János utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca, a Türr István utca, és a Régiposta utca;

2008. október 09-én 15.00 órától 2008. október 09-én 24.00 óráig: a XIV. kerületben az Állatkerti körút Hősök tere és Állatkerti út közötti szakasza, a Hősök tere, az Olof Palme sétány Hősök tere és Műcsarnok mögötti út közötti szakasza, illetve a Kós Károly sétány.

A delegációk közlekedése miatt szakaszosan és időszakosan lezárásra kerül:

2008. október 09-én a délelőtti órákban, és 2008. október 10-én a délutáni órákban a XVIII. kerület Ferihegy 2. repülőtér – 4. sz. főút – X-XVIII-XIX. kerület Ferihegyi repülőtérre vezető út – IX-X. kerület Üllői út – Haller utca – Soroksári út – Közraktár utca – Pesti alsó rakpart -V. kerület Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca útvonal;

A XVIII. kerület Ferihegy 2. repülőtér – 4. sz. főút – X-XVIII-XIX. kerület Ferihegyi repülőtérre vezető út – VIII-IX-X. kerület Üllői út – József körút – VII. kerület Erzsébet körút – VI. kerület Teréz körút – Oktogon – Andrássy út – V. kerület József Attila utca – Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca útvonal;

2008. október 09-én 18.00 órától 2008. október 09-én 24.00 óráig az V. kerület Apáczai Csere János utca – Pesti alsó rakpart – Roosevelt tér – József Attila utca – VI. kerület Andrássy út – XIV. kerület Hősök tere – VI. kerület Andrássy út – V. kerület József Attila utca – Roosevelt tér – Apáczai Csere János utca útvonal.

Kétirányúsításra kerül:

2008. október 09-én 00.00 órától 2008. október 10-én 24.00 óráig az V. kerületben a Türr István utca, az Aranykéz utca, a Régiposta utca és a Galamb utca.