Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adminisztrációs hiba miatt szállt le a magyarokat szállító gép Teheránban

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. október 8. 7:28

Egy magyar katonákat szállító civil repülőgépnek kellett leszállnia adminisztrációs hiba miatt Teheránban múlt héten kedden.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú iráni tisztségviselő azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy magyar volt az Iránban légtérsértés miatt leszállásra kényszerített repülőgép, és magyar állampolgárok utaztak a fedélzetén. A hírforrás szerint az eset éppen egy hete, szeptember 30-án történt. Korábbi sajtóhírek még arról szóltak, hogy az Afganisztánba tartó, humanitárius segélyt szállító gépet vasárnap kényszerítették leszállásra az iszlám köztársaságban.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője közölte, hogy a négy magyar katonát Afganisztánba szállító civil gépnek adminisztrációs hiba miatt kellett leszállnia Teheránban.
Mint mondta, a katonai küldöttségben annak a csoportnak a tagjai utaztak, akik október 1-jén átvették a kabuli nemzetközi repülőtér irányítási feladatait.

Hozzátette, hogy a négy katona egy bérelt, Hawker 800 típusú repülőgéppel utazott, amelyet egy Jas Cargo nevű cégtől béreltek. A gépen három fős személyzet, illetve a cég képviselője utazott.

A szóvivő tájékoztatása szerint a repülőgépnek adminisztrációs hiba miatt kellett leszállnia Teheránban, mert az átrepülési engedélyében felcserélődött egy szám. Mindössze ezt kellett tisztázniuk a helyi hatóságokkal.