Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem tervezik az orosz Tájfun-osztályú tengeralattjárók kivonását

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. október 9. 12:28

Az orosz védelmi minisztérium egy magas rangú forrása tagadta a Tájfun-osztályú stratégiai tengeralattjárók közeljövőben történő selejtezéséről szóló pletykákat. Több médiaforrás számolt be a közelmúltban arról, hogy az orosz hadsereg döntése értelmében, 2014-ben búcsút intenének a világ legnagyobb nukleáris meghajtású tengeralattjáróinak.

„A Honvédelmi Minisztérium nem hozott ilyen döntést. A tengeralattjárók szolgálatban maradnak a haditengerészetnél" – közölte a RIA Novosti hírügynökség csütörtökön.

A Tájfun-osztályú tengeralattjárók az 1980-as években álltak szolgálatba a Szovjetunió haditengerészeténél. A megépített hat hajóból hármat még mindig használnak. A forrás szerint, a Dimitrij Donszkoj tengeralattjárót már teszt platformként korszerűsítették Oroszország új, tengeralattjáróról indítható Bulava ballisztikus rakétái számára, és még hosszú ideig ilyen minőségben is szándékoznak használni.

A maradék két hajó, az Arhangelszk és a Severstal, nagyjavításra várnak az észak-oroszországi Szeverodvinszk tengerészeti támaszponton.
„Az a probléma, hogy az orosz haditengerészetnek nincsenek R-39 (NATO kód: SS-N-20 Sturgeon) tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétái, mivel Ukrajna 1991-ben leállította a gyártását" – mondta a forrás.

A Tájfun-osztályú hajók maximális vízkiszorítása 33 800 tonna, és 20 darab SS-N-20-as rakéta – ezt azóta már kivonták a hadrendből – szállítására lettek építve.

Mindemellett ezek a hajók valószínűleg modernizálva lesznek, hogy képesek legyenek újgenerációs, tengeri telepítésű cirkáló rakéták szállítására, ezzel is hasonlítva az amerikai Ohio-osztályú tengeralattjárókra.

A Tájfunokat a jövőben Borej-osztályú stratégiai tengeralattjárók fogják leváltani, amelyek Bulava rakétákkal lesznek felszerelve.