Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Támadják a brit védelmi minisztert

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 9. 14:34

A brit kormányfő október 8-án, szombaton kiállt védelmi minisztere mögött, aki bírálatok kereszttüzébe került egy barátja miatt. Liam Foxról a sajtó megírta, hogy közeli barátját több ízben beengedte a védelmi minisztériumba, illetve magával vitte hivatalos útjaira, noha annak sem hivatalos tisztsége, sem hivatalos tanácsadói szerepe nincsen. A miniszternek ennek kapcsán azt vetik a szemére, hogy veszélybe sodorta Nagy-Britannia nemzetbiztonságát, valamint megsértette a kormánytagokra vonatkozó viselkedési előírásokat.

A miniszteri barát, Adam Werritty korábban szobatársa volt Foxnak, továbbá ő volt a konzervatív politikus tanúja annak esküvőjén. Sajtóhírek szerint olyan névjegykártyát használt, amelyen Fox tanácsadójaként szerepelt.

A védelmi miniszter pénteken vizsgálatot kezdeményezett a sajtóban megjelent állítások és az ellenzéki vádak tisztázása végett, egyúttal „alaptalannak" nevezve az utóbbiakat. David Cameron miniszterelnök szombaton a szóvivője útján közölte: a védelmi tárca vezetője „élvezi teljes bizalmát".

A botrány háttérbe szorította Fox első líbiai látogatását, amelynek során a miniszter félmillió font támogatást helyezett kilátásba a felkelőket tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) részére. Emellett a brit kormány két további katonai tanácsadóval is segíti az ÁNT-t.