Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Büszkén őrzik emlékét…

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 9. 16:40

„Legyünk büszkék arra, hogy ezredünk Nagysándor József nevét viseli! De legyünk is e név viselésére méltóak azzal, hogy megőrizzük emlékét!” – hangzott el azon a megemlékezésen, amelyet a székesfehérvári székhelyű MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred tartott október 6-án.

1849. október 6-án – immár százhatvankét esztendeje, szándékosan a bécsi forradalom és Latour halálának első évfordulóján – felségsértés és esküszegés vádjával Aradon kivégeztek tizenhárom honvédtábornokot. Kötél általi halálra ítélve ötödikként Nagysándor József honvéd tábornokot, a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint a székesfehérvári helyőrség laktanyájának névadóját.

1595925670
Haláluk napja, nemzeti gyásznap Magyarországon. Néhányan forradalmárnak vallották magukat, mások csak esküjükhöz kívántak hűek maradni. Magyarokon kívül volt köztük német, osztrák, horvát és szerb; kisnemes, polgár vagy főnemes; dúsgazdag és vagyontalan. Voltak köztük barátok és ellenfelek, de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, a polgári átalakulásért, és ezért életüket áldozták. Harcuk nem volt hiábavaló küzdelem: a forradalom előtti állapotokat többé már nem lehetett visszaállítani és a bukás ellenére a nemzetben nemcsak tovább élt, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje. A magyarság pedig, bár hatalmas véráldozatok árán és a nemzeti önrendelkezéstől megfosztottan is, de elindult a polgári fejlődés útján.

Nagysándor József honvédtábornok sorsa szorosan összefonódott, azonos azokkal a vértanúkkal, tisztekkel és közkatonákkal, akiknek útmutatása, szellemi hagyatéka hatott és erőt adott a szabadságért küzdő magyar népnek.

„Legyünk büszkék arra, hogy ezredünk Nagysándor József nevét viseli! De legyünk is e név viselésére méltóak azzal, hogy megőrizzük emlékét!" – hangzott el a székesfehérvári megemlékezésen. Az eseményen a tisztelet koszorúját helyezte el a vértanú honvédtábornok szobránál az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében Mucsi István ezredes, a Híradó Informatikai és Információvédelmi főnökség főnöke, dr. Révész Gyula mérnök ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, Szombati Zoltán mérnök ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka, valamint a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubjának küldöttsége.

(Fotó: Szőke Tamás főtörzsőrmester)