Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz, szlovén, magyar katonák együttes visszatérése

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. április 27. 9:39

Cividale del Friuli város főterén (Olaszország) ünnepélyes keretek között került sor az Olasz – Magyar – Szlovén Többnemzetiségű Száralföldi Kötelék (MLF) tagjaiként, az afganisztáni Heratban – ISAF Nyugati Regionális Parancsnokság (RC-West) – szolgálatot teljesített katonák visszafogadó ünnepségére.

Az ünnepségen a számos meghívott vendég mellett részt vett Fabrizio Castagnetti vezérezredes, az Olasz Szárazföldi Erők Vezérkari főnöke. A Magyar Honvédség képviseletében Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka volt jelen.

1595886363
A csapatok felsorakozása és az elöljáró fogadása után Cividale del Friuli polgármestere is köszöntötte az afganisztáni misszióból visszatért, többnemzetiségű zászlóalj katonáit és a családtagjait. Paolo Serra dandártábornok, a „Júlia" Alpesi Dandár és az MLF távozó – egyben a misszió – parancsnoka beszédében megköszönte az elmúlt 6 hónapban elvégzett munkát és egyben búcsúzott is az állományától.

A leköszönő MLF parancsnok külön köszönetét fejezte ki az elmúlt időszakban végzett munkájukért és helytállásukért az MLF törzsben szolgáló magyar és szlovén katonáknak. Majd a beosztás átadását jelképezve átadta az MLF szimbólumát tartalmazó karjelet az új parancsnoknak, Gianfranco Rossi dandártábornoknak.

A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere a Szövetségért Szolgálati Jelet adományozott Paolo Serra dandártábornoknak, az MLF parancsnokaként végzett munkája elismeréséül, melyet Kovács József vezérőrnagy adott át.
Az MLF Állandó Törzsben szolgáló 3 fő átvehette a Békefenntartásért Szolgálati Jelet.

Mind az olasz, mind a szlovén fél részéről további kitüntetések kerültek átadásra.
Az ünnepség hangulata és a környezete hozzájárult ahhoz, hogy ez az esemény kiemelt helyet foglaljon el az MLF közel 10 éves történetében.

1595886363