Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OMLT: tanácsadás az önálló Afganisztán megteremtéséért

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 18. 14:05

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter afganisztáni látogatása során találkozott az afgán zászlóalj parancsnokával, aki elismerően szólt a magyar katonák teljesítményéről. A magyar vezetésű OMLT 2009. április vége óta látja el a Baghlanba települt Afgán Nemzeti Hadsereg egyik zászlóaljának műveleti felkészítését a Khilagayi laktanyában.

A kilencvenes évek óta töretlenül fejlődő amerikai-magyar katonai együttműködés legnagyszerűbb példájává vált a két ország katonáinak az OMLT keretében történő közös feladatvállalása. Az OMLT magyar állománya az egyesült államokbeli Ohiói Nemzeti Gárda katonáival közösen látja el feladatait.

A NATO tervei szerint az afgán hadsereg létszámát 2011-re fokozatosan 171 600 főre kell emelni. Az ANA az ISAF vezette műveletek kilencven százalékában vállalt szerepet 2009 decemberében és a műveletek 62 százaléká már saját maga vezette. Jelenleg 143 kiképző csoport (Training Team) dolgozik Afganisztánban. A közeljövőben további 25 OMLT felállítása várható. Ezen felül még 12-re lenne szükség ahhoz, a NATO tudja tartani az afgán hadsereg létszámának növelésére vonatkozó terveit.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter afganisztáni útja során meglátogatta a Baghlan tartományban szolgáló magyar-amerikai Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) katonáit, akik Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) 209-es Hadtest 2. dandár 3. zászlóaljának műveleti
felkészítését tanácsadással segítik a Pol-e Khumritól délre fekvő Khilagayi laktanyában. Ennek megfelelően az OMLT tagjai jelen vannak az afgán katonák feladat-végrehajtásánál, járőrözésénél.

 

Az OMLT minden egyes alkalommal kiértékeli az afgán alakulat teljesítményét. Az így szerzett tapasztalatokat felhasználják a kiképzés során, amely rendkívül fontos, hiszen 2010 májusában már 119 500 fő szolgált az ANA kötelékében.

Camp Pannoniában a magas rangú vendégek lerótták tiszteletüket a magyar hősöknek, gyertyát gyújtottak a két elesett tűzszerész bajtárs – Kovács Gyula posztumusz hadnagy és Nemes Krisztián posztumusz őrnagy – tiszteletére emelt kopjafáknál.

További cikkek a honvédelmi miniszter afganisztáni útjáról:
A biztonság a legfontosabb
Afganisztánban a honvédelmi miniszter