Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkormányzati tulajdonban a keszthelyi HEMO

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 16. 13:47

Térítésmentesen Keszthely város önkormányzatának tulajdonába került a helyőrségi művelődési otthon. Az egykor helyőrségi klub tulajdonjogának átadásáról szóló szerződésben a Honvédelmi Minisztérium feltételül szabta, hogy az önkormányzat tizenöt évig nem idegenítheti el az ingatlant. A felek megállapodtak abban is, hogy ebben az időszakban az önkormányzat az ingatlanban biztosítja a városban működő, a honvédséghez kötődő társadalmi szervezetek ingyenes elhelyezését is.

A keszthelyi Polgármesteri Hivatal dísztermében, szeptember 16-án, pénteken délelőtt tartott sajtótájékoztatón dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke elmondta: az elmúlt húsz évben nem csupán Keszthelyen, de több más településen is megszűnt a helyőrség. Ugyanakkor minden ilyen településen továbbra is működnek nyugdíjas szervezetek, amelyek tovább ápolják a katonai hagyományt.

1595924715
Mivel pedig az aktív katonaélet megszűnésével a helyőrségi művelődési otthont már nem tudták a korábbiakhoz hasonlóan „teljesen belakni", ezért – a többi hasonló helyzetben lévő helyőrségi klub és település számára is – példaértékű ez a kompromisszumos megoldás.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere kifejtette: az önkormányzat a szerződésben rögzített feltételek figyelembe vételével közművelődési, tudományos és művészeti tevékenység céljára, illetve a lakosság önszerveződő közösségeinek támogatására kívánja hasznosítani az épületet. Kiemelte: idén nyáron az önkormányzat gondoskodott a HEMO teljes tetőcseréjéről, de a belső terek és a fűtési rendszer felújítása még hátra van.

A polgármester hozzátette: a keszthelyi városközpont folyamatban lévő, nagyszabású megújításával hamarosan a frekventált helyen álló épület teljes környezete is megszépül.
Elhangzott: az önkormányzat már 2005 óta folytatott tárgyalásokat a Honvédelmi Minisztériummal a Keszthely belvárosában álló, kétszintes, 411 négyzetméteres épület térítésmentes megszerzéséről, míg végül a térítésmentes tulajdonban adásról szóló megállapodást augusztus 29-én írták alá.

Fotó: A szerző felvételei