Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ősbemutató a Stefánián

Szöveg: Szűcs László |  2011. január 21. 17:31

„Egész életemben vártam arra, mikor hallom ilyen szépen a Himnuszt és a Szózatot. Úgy, ahogyan most, a honvédség Stefánia-palotájában éppen a Himnusz születésének napján hallottam: a Magyar Kultúra Napján. A Honvéd Együttes világhírű férfikarának vezetője és énekesei tudják, miért írta Kölcsey a Himnuszt. Nem halotti éneket írt, bánatos gyászt, hanem egy hatalmas imát, fel az égre!” – ezekkel a szavakkal tért vissza az ünnepségről Gubcsi Lajos, a Zrínyi Média ügyvezetője, mikor felkérte az internetes szerkesztőséget, hogy sorozatban foglalkozzon a Himnusszal, és főleg ezzel az életerős új változattal.

Ősbemutató helyszíne volt január 21-én, pénteken a budapesti Stefánia Kulturális Központ, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett központi ünnepséget a Magyar Honvédség. Itt hallhatta először a közönség a Magyar Honvédség Központi Zenekara, valamint a Honvéd Együttes Férfikara által előadott Himnuszt és Szózatot. Zenei jelképeink arról a lemezről csendültek fel, amelyet a központi zenekar és a férfikar tavaly november-decemberben vett fel a Magyar Rádió 22. stúdiójában.

1595913034
Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a CD megszületése annak köszönhető, hogy dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter látogatást tett az egyik misszióban, ahol hallotta, hogy a katonák milyen átérzéssel és öntudattal éneklik a Himnuszt. Ekkor született meg az az elhatározás, hogy  ezt követően itthon is minden katonai rendezvényen közösen kell énekelnie a Himnuszt a felsorakozott állománynak. Ugyancsak ekkor kapta az elöljárói parancsot a Magyar Honvédség Központi Zenekara, hogy a Honvéd Együttes Férfikarával együttműködve vegyék fel CD-re a Himnuszt és a Szózatot is.

Csizmadia ezredestől megtudtuk: a CD-n három-három formában található meg mindkét zenei jelképünk, a zenekar és a férfikar külön-külön és közösen is feljátszotta a Himnuszt és a Szózatot is. Mégpedig abban a hangnemben, ami mindenki számára énekelhető, hiszen az eredeti formában mindkét zenemű más-más hangnemben íródott.

A felvételek 2010. novemberében és decemberében, összesen három nap alatt készültek el.

Természetesen a lemezen nemcsak a Himnusz és a Szózat hallható, hiszen az MH Központi Zenekar és a Honvéd Együttes Férfikara – a 2010-es Erkel-év emlékére és tiszteletére – olyan zeneműveket is felvett, amelyek valamilyen módon szimbolizálják a Magyar Honvédség és a zene kapcsolatát. Ezek a művekből egyébként már adtak elő néhányat tavaly decemberben, az adventi koncerten – hangsúlyozta a főkarmester.

– Felemelő érzés volt a magyar kultúra napja alkalmából rendezett központi ünnepségen meghallgatni az új CD-ről szóló Himnuszt és Szózatot. Amióta én töltöm be a főkarmesteri beosztást, nagyon sok katonai rendezvényen jártam, és szomorúan tapasztaltam, hogy szinte mindenhol más-más feldolgozásban hallhattam zenei jelképeinket. Bennem már többször is megfogalmazódott, hogy ha a lehetőségeink megvannak a saját feldolgozás elkészítésére, akkor miért nem tudjuk mi előadni a Himnuszt és a Szózatot? Szerencsére megszületett ez a CD – mondta Csizmadia Zsolt.

A Magyar Honvédség főkarmesterétől megtudtuk azt is, hogy a tervek szerint a lemezből általános iskolák is kapnak majd, de emellett eljuttatják a külföldi missziókba és hazánk külképviseleteire is. „Azt gondolom, ezzel jó hírét keltjük a magyar zenének, a magyar katonazenének, a Magyar Honvédségnek és természetesen a Himnusznak és a Szózatnak is" – fogalmazott Csizmadia ezredes.

1595913034
 

Fotó: Archív