Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mert adni jó!

Szöveg: PRT-szóvivő |  2011. január 21. 16:49

Amikor az ember misszióba indul, felkészítik a szociális sokkra, de ez sok esetben nem elég. Európai szemmel nézve az afgán emberek sokkal szegényebbek, mint amit vártunk. Magyarországon a szegényeknek is van cipője, ruhája, takarója és ha megbetegszik, akkor a kórházban jut neki ágy, takaró és gyógyszer. Afganisztánban sajnos az a természetes, hogy sok házban nincs fűtés és sokaknak még cipőre se jut pénz.

A tartományi kormányzattal egyeztetve a PRT megpróbál a lehető legtöbb rászorulón segíteni. Január 17-én a Baghlan-E Jadid-i Közkórház részére 7000 eurónyi kórházi anyagot adtak át. A legfontosabb tényező az anyagok kiválasztásánál, a hiánypótlás volt. Így a kórház kapott ágyakat, matracokat, ágyneműket, antibakteriális kórházi ágyalátéteket, vizsgálóasztalokat , tisztítószereket, kötszereket és a jobb betegnyilvántartás érdekében számítógépet is. Az anyagokat a magyar katonák teherautóval szállították ki a helyszínre, de az átadási ceremónia Camp Pannóniában zajlott.

1595913033
A rendezvényen a PRT képviselője Huszár Ferenc alezredes, a kontingens parancsnokhelyettese volt. A ceremóniára elfogadta a meghívást Amir Gul, a  baghlani Jadid járás kormányzója, Engineer Niam, Atala kormányzó-helyettes, Haji Arbob Faramorz, a járási súra vezetője, dr. Abdul Qaher Qanet, a Baghlani Közkórház igazgatója, valamint dr. Zubair Ahbari tartományi egészségügyi hivatal vezető helyettese.

A találkozón a vendégek megköszönték a magyarok eddigi segítségét. Elhangzott az is, hogy a magyar katonák a kórháznak már korábban több alkalommal adományoztak egészségügyi anyagokat, és folyamatban van több javítási munka és egy nagyobb víztartály építése is. Utóbbi segítségével már elegendő tiszta víz állhat a kórház rendelkezésre.

A PRT katonái másnap a tartományi kormányzói hivatalban adták át a US AID által finanszírozott vágóhidat. Ezzel egy időben pedig Dande Ghori járásban osztott segélyt a tartományi újjáépítési csoport. Három falu, Nasira, Vardaka és Jônaw lakói olyan körülmények között élnek, ami európai szemmel felfoghatatlan. Az ott lakók vagyonát az ellenállók elvették, és sok család éhezett. Ezért a rászorulóknak több száz takarót, paplant, vaskályhát, a gyermekeknek pedig csizmákat és kabátokat osztottak ki a magyar katonák. Mindezek mellett több tonna lisztet is átadtak a falvakban lakóknak.

 
1595913033
 
1595913033