Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összefogás a honvédelem ügyéért

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. június 23. 16:36

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) soros elnökségi értekezletén vett részt június 23-án délután dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Az értekezlet témája a Matasz napjainkban betöltött szerepe volt a honvédelem ügyének támogatásában.

1595920635
A Matasz vezetői csütörtök délután a szervezet Kerepesi úti székházában fogadták a honvédelmi tárca parlamenti államtitkárát, aki a soros elnökségi értekezletre kapott meghívást. Mint a tanácskozás előtt Simicskó István kérdésünkre elmondta, a civil szervezetek – közöttük pedig különösen és kiemelten a Matasz – az elmúlt egy évben is igen sokat segítettek az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésében.

„Az előző kormányok nem preferálták a tartalékos rendszert, a jelenlegi kabinet azonban eltökélt azt illetően, hogy a ciklus végéig hatezer fős tartalékos haderőt hozzon létre. Ez a Magyar Honvédség egyik legnagyobb haderő-fejlesztési vállalkozása", fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Simicskó István kiemelte: mivel az új alaptörvény szól a tartalékos rendszerről, és az új honvédelmi törvény is jóval nagyobb hangsúlyt fektet rá elődjénél, a szisztéma jövője stabilnak tekinthető. Jelenleg 2049 önkéntes védelmi tartalékos van a rendszerben, ezt a ciklus végéig a honvédelmi vezetés hatezer főre akarja növelni. Ebből összesen négyezren lennének önkéntes védelmi tartalékosok, és további kétezren önkéntes műveleti tartalékosok.

1595920636
Mint Simicskó István hozzátette, a tervek szerint létezne még egy kategória, az úgynevezett polgári tartalékosok köre: ide elsősorban olyan közéleti szereplők tartoznának, akik nevüket, ismertségüket, közéleti munkásságukat adják az ügyhöz.

„Mindez nemcsak új képességet jelent: a tartalékos rendszeren keresztül vezethet az út oda, hogy valóban össznemzeti üggyé válhasson a haza védelmének ügye", mondta az államtitkár.

A tárca parlamenti államtitkára kérdésünkre elmondta: a civil szervezetek, így például a Matasz is elsősorban szellemi tőkével és szakmai tudással, tapasztalatokkal tudnak hozzájárulni az ügyhöz. „Ezek az emberek elkötelezettek a honvédelem ügye iránt, hiszen olyan hazájukat szerető személyekről van szó, akik ellenszélben is komoly eredményeket értek el az iskolai oktatásban a honvédelmi tudat ápolása, a honvédelmi napok, szabadtéri rendezvények megszervezése révén, megismertették a diákokkal a honvédelem ügyét, a katonák munkáját. Ezt a tevékenységet a jövőben is fokozni kell. A tárca mindebben maximálisan támogatja a civil szervezeteket, hiszen az érdekek és a célok közösek", mondta Simicskó István.

Dr. Czuprák Ottó, a Matasz elnöke a honvedelem.hu-nak úgy fogalmazott: a szervezet hidat képez a társadalom és a honvédelem ügye között. A Matasz 2001-ben jött létre önszerveződés alapján, 2002 végére pedig minden megyében jelen voltak.

A Matasz a tartalékosok összefogásán túl számos tevékenységet végez, és tizennégy országgal ápol kétoldalú kapcsolatokat, amelyek közül különösen a német és az amerikai számít gyümölcsözőnek.

Fotó: Dévényi Veronika