Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Példás helytállás

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. október 13. 20:09

Példásan helytálltak a Magyar Honvédség erői az elmúlt hónapok krízishelyzeteiben – fogalmazott Dr. Hende Csaba szerdán Budapesten. A honvédelmi miniszter részletesen szólt az utóbbi időszak tragikus eseményeinél kifejtett katonai szerepvállalásról.

A miniszter erről azon a találkozón beszélt, amelyen Mága Zoltán hegedűművésznek adott át elismerést. „Erősen próbára tett bennünket a sors az elmúlt hónapokban, hihetetlen ez a csapássorozat, amivel a Magyar Honvédségnek meg kellett birkóznia", fogalmazott a honvédelmi miniszter az utóbbi négy hónap tragikus eseményeire: az árvízre, az afganisztáni támadásra, illetve a kolontári iszapkatasztrófára utalva. Hende Csaba kiemelte: a katonák példásan helytálltak a krízishelyzetekben, amivel a társadalom elismerését is kivívták.

 

„Az árvíznél több mint 4500 katonánk vett részt hősiesen a munkában. Volt olyan település is, amely csak az ott szolgálatot teljesítő katona szemfülességének és helyzetfelismerő képességének köszönhetően menekült meg a gátszakadástól", mutatott rá a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a honvédség a kolontári eseményekre is példás gyorsasággal reagált. „A baleset délután fél kettőkor történt, és 13.52 perckor a Honvédelmi Minisztérium katasztrófavédelmi rendszere már aktivizálódott. A honvédség nem egészen másfél óra alatt talpon volt", fogalmazott Hende Csaba. Hozzátette, hogy a mentési és kárenyhítési munkálatokban mintegy 1300 katona és 260 technikai eszköz vett részt.

A miniszter kiemelte a honvédség atom-, biológiai- és vegyi munkacsoportjának Kolontár mentesítése során végzett tevékenységét. A katonák mintegy 12 kilométernyi útszakaszt és 450 gépjárművet tisztítottak meg a rárakódott vörösiszaptól. Emellett több kézi munkacsoport is szolgálatot teljesített a katasztrófa sújtotta térségben, hiszen bizonyos helyeken csak kézzel lehetett eltávolítani a veszélyes szennyeződést. A katonák körülbelül 250 tonnányi romtól és vörösiszaptól tisztították meg a szóban forgó területet. Hende Csaba emlékeztetett: az északi gátfal repedését a honvédség helikopterei észlelték elsőként az éjjellátó eszközök segítségével. A riasztásuk után találkoztak a kormány illetékes vezetői pénteken éjjel 11 órakor a Belügyminisztériumban, majd készültségbe helyezték a honvédség erőit. Mivel a gát kiszakadása esetén mintegy félmillió köbméternyi további iszap ömlött volna ki, tétovázásnak nem volt helye: a dunántúli alakulatok parancsnokai éjfélkor riadóztatták az állományt.

– Reggel 6 órára mintegy háromezer ember kitelepítéséhez elegendő katona és technikai eszköz sorakozott fel a térségben. Tatáról, Székesfehérvárról, Kaposvárról, Veszprémből zokszó és habozás nélkül érkeztek a katonák, hogy segítsenek a bajba jutottakon – emelte ki a honvédelmi miniszter. Mindössze egy óra alatt több mint 700 embert szállítottak ki a veszélyeztetett térségből biztonságos helyre. „Ez óriási teljesítmény!", tette hozzá Hende Csaba. A honvédség erői felkészültek Devecser esetleges kitelepítésére is: mintegy négyezer tábori ágyat juttattak el Győrbe, ahol a gát átszakadása esetén el lehetett volna helyezni az embereket. A honvédelmi miniszter kiemelte: a Magyar Honvédség helikopterei is folyamatosan részt vettek a mentési munkálatokban, már a katasztrófa napján 23 sérültet szállítva Budapestre! Közülük kilencen még most is a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központban lábadoznak, állapotuk szerencsére stabil. A fegyveres erők havaria laborja is elsőként vett mintát és végzett méréseket a kiömlött vörösiszap természetét illetően.

Hende Csaba megemlítette a kolontári – II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred által nehéz hídelemekből összeállított – ideiglenes hidat. „Döntés született arról is, hogy ugyanez a zászlóalj épít majd egy végleges fahidat a patakra, amely mintegy 20 tonna teherbírású lesz, és akár több évtizeden át is betöltheti majd szerepét", mondta a miniszter. A hidat a helyszínen készítik majd el a rönkökből előállított gerendákból. A katonák a Marcal hídjairól és a levegőből, a pápai bázisrepülőtérről kiindulva egyaránt végeztek mentesítő tevékenységet a folyóba került szennyező anyag semlegesítése érdekében.

„A technikai eszközök összesen 550 üzemóra alatt 55.400 kilométert futottak, 23 ezer liter gázolajat, 1200 liter benzint, 990 liter kerozint fogyasztottak a munkálatok során. Mindenhol a legrövidebb időn belül, a legmagasabb szinten végezték el a törvényi kötelezettségekből fakadó feladatokat operatív és áldozatkész módon", összegezte az elmúlt több mint egy hetet Hende Csaba. A miniszter hozzátette: mivel a gát elkészült, a szerdai nappal visszarendelték az evakuálásra kirendelt erőket Devecser térségéből, de a honvédség továbbra is részt vesz a helyszíni mentesítési és biztosítási munkálatokban.

Minisztériumi fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
További fotók: Tóth László, Tőrös István