Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Prevenció minden szinten

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. június 8. 11:33

A Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal összevonásával 2012. január elsején megalakult a katonai titkosszolgálatok új szervezete, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ). Az új szervezet létrehozásának szükségességéről és feladatrendszeréről Kovács József altábornagyot, a KNBSZ főigazgatóját kérdeztük.

1595937038
Az elmúlt évtizedekben a katonai hírszerzés és elhárítás sok területen együttműködve, de önálló szervezetként végezte munkáját. Kézenfekvő tehát a kérdés: mi indokolta a két hivatal összevonását, s miért pont most került erre sor?

Valóban, hosszú ideje működtek önálló szervezetben a jogelőd szolgálatok, bár az elmúlt két évtizedben több alkalommal is felmerült az összevonásuk igénye. Különböző okok miatt erre mégsem került sor, pedig számos szakmai és költségvetési érv is a szolgálatok összevonása mellett szólt. A honvédelmi miniszter számos tényező figyelembe vételével, az elmúlt évben látta elérkezettnek az időt arra, hogy egy új, integrált katonai nemzetbiztonsági szolgálatot hozzunk létre. A KNBSZ megalakításának indokai, valamint az új szervezettel szembeni követelmények között szerepelt a hatékonyabb szakmai munka, a jobb és gyorsabb információáramlás, a párhuzamosságok kiküszöbölése, a döntéshozók számára gyorsabban és precízebben készített jelentések, s nem utolsó sorban a költséghatékonyabb működés iránti igény.

Miután a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény módosítása megteremtette az összevonás jogi feltételeit, a két önálló szolgálat már tavaly novemberben megkezdte a szervezet racionalizálását, amely az integrált szolgálat megteremtésének előfeltétele volt. Gyors és alapos elemzések után elkészítették állománytábláikat, pontosították feladatrendszerüket, majd ezek ellenőrzése, elemzése után ez év január elsején megalakult az új szolgálat. Persze, e nagy volumenű változás nem mehet végbe ilyen gyorsan, ezért a megalakítást négy hónapos, integrációs időszak követte, amely során a szervezeti korszerűsítés mellett, meg kellett őrizni a műveleti képességet.

A teljes interjút a Magyar Honvéd magazin június 15-én, pénteken megjelenő számában olvashatják el!