Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülőnap helyett új munkahelyek

Szöveg: mszp.hu/hirado.hu/honvedelem.hu |  2009. február 24. 14:05

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetése úgy döntött, hogy háromezer új munkahelyet hoz létre, hiszen szükség van szerződéses katonákra. A gazdasági válság miatt elmarad viszont több rendezvény, így például az idei kecskeméti repülőnap is

“Szeretnénk, ha minél több fiatal megfelelő életpályát, hivatást és munkahelyet találna. A honvédség ezzel is jelzi, hogy nem csupán a védelmi feladatokat biztosítja, hanem kész arra is, hogy a magyar társadalom belső szolidaritása érdekében cselekedjen" – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A Krakkóban megrendezett NATO védelmi miniszteri találkozónak nagy jelentősége van, hiszen néhány héttel előzte meg az április elején megrendezendő állam- és kormányfői találkozót. “Ezen a találkozón áttekintettük az észak-atlanti szövetség legfontosabb katonai és politikai műveleteit. Nagyon sok szó esett Afganisztánról. Egyetértettünk abban, hogy 2009

fordulópont lehet Afganisztán politikai történetében, hiszen olyan választásra kerül sor augusztus 20-án, amelyben nem csupán a köztársasági elnököt, hanem a helyi tartományi önkormányzatokat is meg fogják választani. Ha az afgán nemzet által támogatott vezetés jön létre, az kikövezheti az utat a belső megbékélés felé. Magyarország – amennyiben felkérés érkezik – támogatni fogja a választások megrendezését. Ezzel is azt kívánjuk érzékeltetni, hogy a közösen működtetett és fenntartott gyors reagálású erők alkalmazása hatékony és takarékos megoldás" – tájékoztatott Szekeres Imre.

A miniszter elmondta: egyetértettek abban is, hogy a tagállamok nem csupán katonai eszközökkel tudnak hozzájárulni az afganisztáni fejlődéshez és stabilitáshoz, hanem az újjáépítési- és a civil programokkal is. Az értekezleten az új amerikai adminisztráció nevében Robert Gates védelmi miniszter világosan jelezte, hogy az amerikai kormányzat egy új stratégiát készít az afganisztáni stabilitás megteremtése érdekében. “Ezen a védelmi miniszteri értekezleten a magyar kormány nevében arra hívtam fel a figyelmet, hogy most már azt a hazavezető, kimeneti stratégiát is fel kell építenünk, amellyel átadjuk a feladatokat az afgán hadseregnek, a rendőrségnek és az afgán állami szervezeteknek. A magyar honvédség elsősorban arra fog figyelmet fordítani, hogy felkészítse az afgán haderőt feladatainak ellátásra. Ezért egy olyan tanácsadó- és műveleti csoportot küldtünk ki másfél hónappal ezelőtt, akik egy afgán lövészzászlóalj felkészítésében vesznek részt" – folytatta Szekeres Imre.

Hozzátette: világossá tette az értekezleten azt is, hogy vannak befejezetlen ügyei is a NATO-nak, elsősorban a Balkánon. “A Koszovóban élő szerb és albán lakosság közötti viszony rendezetlen és számos veszélyt rejt. Honvédségünk ezért nagy erőkkel vesz részt a koszovói béke fenntartásában. Közvetlen magyar nemzeti érdek, hogy Koszovóban a stabilitást és a békét őrizzék, hiszen közeli szomszédunknak tekinthető nem csupán Koszovó, hanem az a balkáni térség, ahol még számos etnikai és nemzeti konfliktus feszül. Fontos kérdés volt az értekezleten a gyors reagálású erőkkel kapcsolatos álláspont tisztázása is. Azt a javaslatot tettem, hogy ezen erők finanszírozása a közös alapból történjen. Méltányos lenne, ha az a három-négy nemzet, amely egy adott időszakban a gyors reagálású erőket adja, ne maga viselje a költségeket. Fordulatnak tekintem, hogy mind az amerikai, mind a német védelmi miniszter támogatta ezt a javaslatot" – mondta el a miniszter.

 

Szekeres Imre kiemelte: a gazdasági világválság meggondolásra késztet minden egyes államot. “Elmondtam az értekezleten, hogy mi ebben a nehéz gazdasági helyzetben rendkívül takarékosan gazdálkodunk. Ennek ellenére, a Magyar Honvédség által elvégzett feladatok mennyisége és minősége nagyon magas színvonalú. Ebben a takarékossági helyzetben is három olyan szempont van, amelyet a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium működésében vezérlő elvnek tekintünk. Első, hogy a honvédség alapvető alkotmányos feladatait magas színvonalon lássa el. Második, hogy a vállalt műveleti feladatok szintjét fenntartsa. Harmadik, hogy a személyi állomány és a honvédség hadrendjének biztosítására pénzt és erőt fordítsunk. A kormány mostani döntése értelmében a minisztériumok gazdálkodását 50 milliárd forinttal csökkentette. Ebben a Honvédelmi Minisztérium 7 milliárd forinttal érintett, így az eredetileg megszavazott 320 helyett 313 milliárddal gazdálkodhatunk 2009-ben. Ezzel a pénzügyi lehetőséggel garantálnunk kell Magyarország biztonságát és a szövetségesekkel való együttműködés feltételeit. Költségvetésünk 25 százalékát fordítjuk fejlesztésekre, azaz a katonák egyéni védelmét szolgáló eszközök beszerzésére, valamint a katonák képzésnek magas színvonalú biztosítására" – tájékoztatott a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség vezetése úgy döntött, hogy háromezer új munkahelyet hoz létre, hiszen szükség van szerződéses katonákra. “Szeretnénk, ha minél több fiatal megfelelő életpályát, hivatást és munkahelyet találna. A honvédség ezzel is jelzi, hogy nem csupán a védelmi feladatokat biztosítja, hanem kész arra is, hogy a magyar társadalom belső szolidaritása érdekében is cselekedjen."

Szekeres Imre elmondta továbbá, hogy idén nem lesz például honvéd majális vagy épp nemzetközi repülőnap, illetve csökken a katonai részvétel a különféle állami és önkormányzati ünnepségeken.

“Honvédelmi miniszterként hoztam néhány döntést tegnap. Törlünk minden olyan feladatot, amely nem feltétlenül szükséges az ország biztonsága és a szövetségesi együttműködés érdekében. 2009-ben nem kerül sor azokra a rendezvényekre, amelyek a társadalommal való kapcsolatépítést szolgálták. Csökkenteni fogjuk a katonai díszelgést, a katonai részvételt különböző állami és önkormányzati ünnepségeken. Takarékosan bánunk a nemzetközi kapcsolatokkal is. Az általam hozott intézkedés az eddigi kapcsolatokat 20 százalékkal csökkenti. Azon katonai beosztások vezénylési idejét, amelyeket magyar katonatisztek látnak el külföldön, háromról négy évre emeltem. Felfüggesztjük néhány katonai attasé hivatal működését. Áttekintjük a működési költségeket, csökkenteni kívánjuk a rezsikiadásokat. Kezdeményezni fogom a kormánynál azt is, hogy a honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított ingatlanokat, valamint a nemzeti földalap szintén feleslegessé vált ingatlanjait átadhassuk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, hogy őrzésük onnan kezdve ne katonai feladat legyen. Ezek az intézkedések fogják biztosítani, hogy kevés pénzből is jó teljesítményt tudjunk nyújtani."