Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres volt a kibervédelmi gyakorlat

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 16. 16:39

Magyarország először vett részt a 2009 óta minden évben sorra kerülő, „Cyber Coalition Exercise” elnevezésű kibervédelmi gyakorlaton. A december 12–15. között megrendezett gyakorlat magyar tapasztalatairól december 16-án, pénteken tartottak sajtótájékoztatót a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) budapesti székházában.

A NATO külön kérésére idén Magyarország is részt vett a december 12–15. között megrendezett „Cyber Coalition Exercise" elnevezésű kibervédelmi gyakorlaton, amelynek elsődleges célja az volt, hogy felmérje: egy NATO-tagállamot miként befolyásolna egy esetleges kibertámadás, és mennyi időt venne igénybe e támadás hatásainak elhárítása.

A 2009 óta minden esztendőben megrendezett gyakorlatok sorában az idei volt a legnagyobb, mivel 23 NATO-tagállam – valamint azok kibervédelemben érintett szervezetei – vett rajta részt.

A négynapos gyakorlat során azt vizsgálták, hogy egy, a szövetség logisztikai rendszereit, légi közlekedését érintő célzott hackertámadás mekkora mértékben lenne képes befolyásolni, illetve megbénítani ezeket a rendszereket. Keresték arra is a választ, hogy a támadás a tagállamok szintjén hogyan befolyásolná a civil lakosságot ellátó kritikus infrastruktúrát.

A gyakorlat után, december 16-án megtartott sajtótájékoztatón Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke elmondta: hazai szinten a gyakorlatot az NBF, azon belül is a kibervédelmi központ koordinálta. A gyakorlat sikere érdekében az NBF bevonta a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF), az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, valamint a Nemzeti Nyomozó Irodát is.

Ugyancsak részt vettek a gyakorlaton a Magyar Honvédség kibervédelemben érintett szervei, a Honvéd Vezérkar, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős szervezete, illetve a HM Védelmi Hivatal. Zala Mihály hozzátette: a gyakorlat több mint negyven embert érintett, akik kétszáz munkaóra alatt száznegyven eseményt kezeltek.

Kossa Mihály ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság illetékese elmondta: az új katasztrófavédelmi törvényben meghatározott feladatok ellátásával összhangban az OKF-en január 1-jétől új szervezeti struktúra lép életbe. A kritikus infrastruktúrák védelmével kapcsolatos feladatok az Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőséghez kerülnek. Erre való tekintettel a főigazgatóság koordinatív szereplőként vett részt a „Cyber Coalition Exercise" gyakorlaton.

Csikós István alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség elektronikai információvédelmi osztályvezető-helyettese hozzátette: a Magyar Honvédség a kritikus infrastruktúrák körébe tartozó információs rendszereket is üzemeltet, ezek védelme fontos nemzeti érdek. A gyakorlat során a kapcsolati rendszerükön keresztül figyelemmel kísérték, illetve megadták az NBF számára a gyakorlat érdekében szükséges közléseket, amelyek az egységes nemzeti álláspont kialakításához voltak szükségesek. A gyakorlat valós, nemzeti katonai információs infrastruktúrát nem érintett – hangsúlyozta az alezredes –, de a NATO felé történő minősített adatcsere és az ezt biztosító kapcsolattartás a Magyar Honvédség üzemeltetésében lévő hálózatokon keresztül ment végbe.

Frész Ferenc, az NBF kibervédelmi központjának vezetője elmondta: a magyar értékelés szerint rendkívül sikeres volt a gyakorlat, s az ennek köszönhetően létrejött forgatókönyvet egy esetleges valós kiberakciót követően is alkalmazni lehet. Hozzátette: a gyakorlatot a NATO jövő februárban értékeli.

Fotó: a szerző felvételei