Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokat segítenek a kiképzett kutyák

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 13. 11:59

A Magyar Honvédség új képességéről, a kutyakiképzés helyzetéről, fejlődéséről volt szó azon a látogatáson, amelyet dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára tett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadikikötőjében.

Az alakulatnál tett látogatása során Simicskó István kíváncsi volt az ezred robbanóanyag-kereső kutyáira, azok életkörülményeire és kiképzésükre. Hajdu Gábor mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka röviden tájékoztatta az államtitkárt az új képesség történetéről, az elért eredményekről, majd Szatai Zsolt százados, a Kutyakiképző Főnökség vezetője vezette körbe a Simicskó Istvánt a tavaly átadott épületben, ahol padlófűtéses kennelek, elkülönítők, és állatorvosi vizsgáló is áll a szolgálatról hazatért kutyák rendelkezésére.

Mint elhangzott: nagy utat tett meg az alakulat az elmúlt öt évben. Kezdetben az ORFK Kutyakiképző Iskolájában képezték ki a kutyavezető tűzszerészeket és az ebeket. Az állatok létszáma akkoriban tizenkettő volt, fajtájukat tekintve német juhászok. Jelenleg huszonkettő kutyával rendelkezik az alakulat, ám beváltak a border-colliek és a malinois-k is. 2010-től az alakulat új alegysége már képes önállóan is végrehajtani a kiképzést.


 Szöveg és fotó: Kerekesné Benedek Mária százados