Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szahara a Zrínyin

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. február 5. 8:37

Látogató nap volt a „SZAHARA 2010” gyakorlaton a héten a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezérkari tanfolyamán. A meghívottak között jelen volt Domján László dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök-helyettese, Dr. Svéd László nyá. altábornagy és valamennyi alakulat parancsnoka vagy helyettese.

A vendégeket elsőként dr. Padányi József rektorhelyettes köszöntötte, aki elmondta, hogy a felsőfokú vezetői képzés első félévének zárásaként minden évben megrendezik a „SZAHARA 2010" gyakorlatot, és örömére szolgál, hogy mindig hozzá tudnak tenni valami újat. dr. Felházi Sándor mk. ezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja tovább folytatva ezt a gondolatot, tájékoztatta a jelenlévőket, hogy idén milyen új elemekkel egészült ki a gyakorlat. Elmondta, hogy a régi területet két országra bontották, valamint szintén új elemként értékelhető a béke-kikényszerítés, a békefenntartó mozzanat CIMIC

1595896532
irányvonal részletes tervezése és az aszimetrikus-, terrorista hadviselés megjelenítése.

Ezt követően dr. Resperger István mk. ezredes, az KLHTK dékánhelyettese, a „SZAHARA 2010" gyakorlat vezetője és a vezérkari tanfolyam parancsnoka röviden ismertette a tavaly szeptemberben indult „a magyar nemzeti érdeknek leginkább megfelelő képzés" fő állomásait és célkitűzéseit. Előadásában kitért arra is, hogy 2005. óta, mióta átvette a tanfolyam parancsnoki beosztást, a legmagasabb katonai tanfolyamot elvégző 55 főből 49 fő még mindig a rendszerben van. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben több külföldi hallgatót lesz lehetőségük bevonni a képzésbe. dr. Resperger mk. ezredes elmondta azt is, hogy a „SZAHARA 2010" gyakorlat tárgya a válságkezelés, békekikényszerítés és békefenntartási feladatok tervezése, vezetése többnemzeti összhaderőnemi törzsben.

Farkas Imre ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és a „SZAHARA 2010" törzsfőnöke előadásában jelentette, hogy a konfliktus térsége kb. 3000 km-re Magyarországtól, az afrikai kontinensen található, egy nem létező országban: Szóbiában. Az ország északi-déli kiterjedése 2000 km, a keleti-nyugati: 1500 km. Ezeket a hatalmas távolságokat figyelembe kellett venni a gyakorlat tervezésénél, különösen a szállítási feladatoknál.
Szóbia 1969-ig egységes állam volt, de a területen élő etnikumok belső viszálya miatt polgárháború tört ki és két önálló, független állam alakult meg Szóbia területén: Furlendia és Marlendia. Az etnikai feszültségek azonban tovább erősödtek, jellemzővé váltak a határincidensek, a terrorista szervezetek támogatása, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította a feleket a békés rendezésre, ennek ellenére mindkét fél mozgósította csapatait. A ENSZ jóváhagyásával, a NATO államok konszenzusával megkezdődött a nemzetközi válságkezelés kidolgozása és a műveletek megkezdése. Rendkívül szegény országokról van szó, ahol még tiszta ivóvíz sincs.

Ezt követően dr. Padányi József ezredes ismertette a CIMIC csoport fő céljait, és meghatározta a munkacsoportok fő feladatait a CIMIC műveletek irányvonalainak megtervezésére.
Az előadások után a meghívott vendégek megtekintették a munkacsoportok gyakorlati tevékenységét. Érdekesség volt, hogy a munkacsoportokban egyaránt aktívan közreműködtek az egyetem civil, biztonság- és védelempolitikai szakos hallgatói és a tapasztaltabb vezérkari tanfolyam ezredesi, alezredesi rendfokozatban lévő, felelős beosztású résztvevői. A 25 éves Szem Géza már a mesterképzést csinálja az egyetemen, kérdésemre elmondta, hogy korábban már négy évet hallgatott az ELTE politológia szakán. Örül ennek a gyakorlati lehetőségnek, mert össze tudja kapcsolni a politikai és katonai érdeklődését. A szintén biztonság- és védelempolitika szakos Felegyi Júlia viszont már 2. alkalommal vesz részt a vezérkari tanfolyam félévzáró gyakorlatán. Megtiszteltetésnek érzi, hogy a tapasztalt katonai vezetőkkel együtt dolgozhat és minden lehetősége kihasznál tanulhasson tőlük. Külön örömére szolgált, hogy egyenrangú partnerként kezelték őket, és úgy tapasztalta, hogy idén különösen jó az információáramlás az egyes munkacsoportok között. A jövőjét CIMIC munkahelyen képzeli el.

Csepregi László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, Felderítő Osztály vezetője, a vezérkari tanfolyam rangidős hallgatója elmondta, hogy kellemes tapasztalatokat szerzett a fiatal, civil hallgatókkal való közös munkában. Legjobb tudásuk és saját képzettségük területén profi módon tudták segíteni a munkacsoportokat. Ezek a hallgatók tanulni jöttek ide, remélem hozzá tudtunk járulni a sikeres felkészülésükhöz – mondta Csepregi ezredes.

A gyakorlati munka megtekintése után jelentések és értékelések következtek. Az elöljáró parancsnokok elismerően nyilatkoztak a gyakorlatban résztvevők munkájáról, melyhez a továbbiakban is sok sikert kívántak.

Fotó: Lindmayer Judit