Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres: a megkezdett műveletek folytatása az elsőrendű feladat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 3. 19:36

Magyarország szeretné, ha november 14-én landolhatna az első C-17-es szállító gép a pápai katonai repülőtéren – mondta csütörtökön Bukarestben dr. Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter magyar újságíróknak beszámolt arról, hogy a csúcstalálkozón először vált elfogadottá az az irányelv, amely szerint a katonai képességek hiányára többoldalú együttműködés révén keresnek megoldást.

A honvédelmi miniszter példaként említette a Stratégiai Légi Szállítási Egyezmény megalkotását, a három darab C-17-es gép közös megvásárlását, valamint azt, hogy ezeknek Pápán lesz a bázisrepülőtere. A NATO légi szállítási feladatait koordináló nemzetközi központ székhelye is Magyarországon lesz.

Dr. Szekeres Imre szerint most a NATO-n belül a már megkezdett műveletek folytatása vált elsőrendű feladattá, akár Afganisztánról, akár Koszovóról van szó. Elmondta: a bukaresti csúcson nagyra értékelték, hogy Koszovóban magyar manőverzászlóalj kezdi meg működését. Utalt az amerikai védelmi miniszternek arra a javaslatára, hogy azok az országok, amelyeknek a védelmi kiadásai jelentősen elmaradnak a NATO átlagától, a GDP 0,2 százalékával növeljék e kiadásaikat. Szekeres Imre azt fogja javasolni a kormánynak, hogy Magyarország két év alatt teljesítse ezt az igényt.