Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itthon hasznosítja az amerikai tapasztalatokat

Szöveg: Szűcs László |  2008. április 3. 19:07

Két külszolgálattal a háta mögött és két, az Amerikai Egyesült Államokban elvégzett speciális tanfolyam után ugyanolyan lelkesedéssel vesz részt a különböző kiképzési foglalkozásokon, mint korábban. Csányi Zsolt főtörzsőrmesterrel ezúttal a sándorfalvai gyakorlótéren futottam össze. Éppen a szolnoki különleges műveleti zászlóalj katonái részére tartott robbantás foglalkozásvezetői kiképzést.

A Művelettámogató Műszaki Zászlóalj első műszaki századának szakasztiszthelyettese 1996-ban végzett a tiszthelyettesi iskola gépjármű-technikai szakán. Azonban akkor ilyen beosztást nem tudtak számára biztosítani a Magyar Honvédség alakulatainál. Így aztán műszaki beosztásba került, a szentesi dandárnál állásépítő és vezetési pont berendező volt. 2004-ben Hódmezővásárhelyre helyezték át, s az újonnan megalakult 37/4-es Török Ignác műszaki-építő zászlóalj utász századához került. Annak megszűnése után pedig a művelettámogató műszaki zászlóaljnál kapott beosztást.

1595874930
Kétszer járt külszolgálaton. Az SFOR-ban, a magyar műszaki kontingens tagjaként, műszaki beosztásban erődítő-állásépítő volt, 2004-ben pedig a magyar szállító zászlóaljnál, szállító rajparancsnokként hét hónapot töltött el Irakban.

Aztán 2006-ban beiskolázták az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának speciális műszaki tanfolyamára. Észak-Karolinában, a tengerészgyalogság egyik műszaki iskolájában vett részt a közel két hónapig tartó alap harci-műszaki tanfolyamon.

– Mivel az USA-ban a legkisebb fegyvernem a tengerészgyalogság, az itt szolgáló műszaki katonáknak jóval több mindenhez kell érteniük, mint Magyarországon. Ráadásul az amerikai hadseregben szélesebb értelmű az utász szakma mint nálunk – mondta a főtörzsőrmester. Felelevenítette: a kint töltött idő alatt először megismerték azon építmények műszaki paramétereit, amiket a későbbiekben meg kellett semmisíteniük. Emellett pedig még a betonozás, a házépítés alapjaival is megismertették őket kiképzőik. Így a későbbiekben jóval szakszerűbben, az építmények gyenge pontjait kihasználva tudták felrobbantani a megsemmisítésre ítélt műtárgyakat.

Zsolt számára mindez elsősorban azért volt szokatlan, mert magyar utász katonaként leginkább a megsemmisítés és az

1595874930
aknatelepítés volt a fő feladata. Ugyanakkor az államokban eltöltött két hónap alatt rájött arra, sokkal hatékonyabb egy műszaki katona munkája, ha legalább elméletben ismeri azon szerkezetek paramétereit, amelyeket meg kell semmisítenie. Így hazatérése után eme módszer szellemében végzi saját, kiképző munkáját.

Elmondta: azóta már egy újabb, néhány hetes tanfolyamot elvégzett az Amerikai Egyesült Államokban. Akkor – a mostani beosztásba kerülése előtt – egy század vezénylő zászlósi kurzuson vett részt. E tanfolyam leginkább parancsnoki képzés volt, az ott elsajátított ismereteket azonban jelenlegi munkakörében alkalmazni tudja.

Mindezek ellenére a mai napig szívesen vesz részt kiképzőként a zászlóalj által szervezett különböző foglalkozásokon. Hiszen úgy gondolja, hogy szakmai tapasztalatát és az USA-ban elsajátított ismereteket ötvözve sikeresen adhatja át tudását más katonáknak is.