Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres Imre a nápolyi NATO-parancsnokságon

2007. október 6. 13:01

Nápolyban fejeződött be Szekeres Imre hivatalos olaszországi látogatása. A honvédelmi miniszter a NATO Összhaderőnemi Parancsnokságán tett látogatást, ahol először annak vezetőjével, Harry G. Ulrich admirálissal folytatott megbeszéléseket, majd találkozott az itt szolgálatot teljesítő magyar kontingens tagjaival.

Szekeres Imre honvédelmi miniszterként első ízben járt a NATO nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságán, ahol ünnepélyes keretek között fogadták a magyar delegációt. A miniszter ezt követően az észak-atlanti szervezet illetékes parancsnokával, Harry G. Ulrich admirálissal folytatott megbeszéléseket először négyszemközt, majd a magyar delegáció többi tagjával együtt. Ulrich admirális részletesen megismertette Szekeres Imrét a NATO nápolyi központjának működésével, de természetesen az aktuális kihívások is szóba kerültek, különös tekintettel a katonai szövetség – és azon belül Magyarország – balkáni jelenlétére.

Akárcsak olaszországi tárgyalópartnereiét, Szekeres Imre az admirális figyelmét is nyomatékosan felhívta arra, hogy nem szabad tétlenül várni a december 10-ei ENSZ BT-döntést Koszovó státuszáról, hanem fel kell készülni egy esetleges kudarcra is. „Mindenképpen el kell kerülni egy egyoldalú albán függetlenségi deklarációt, ez ugyanis beláthatatlan következményekhez vezethetne", mutatott rá a miniszter.. Jelentős eredménynek számít, hogy az amerikai álláspont a megbeszélés tapasztalatai szerint rugalmasabbá vált, és az admirális egyetértett Szekeres Imrével a kérdésben.

Harry G. Ulrich többször is megköszönte Szekeres Imrének a nápolyi bázison szolgálatot teljesítő magyar katonák magas színvonalú munkáját. A tiszteletére adott díszebédet követően a honvédelmi miniszter olaszországi látogatásának utolsó állomásaként a magyar kontingensnél is látogatást tett. Mikita János altábornaggyal, a Magyar Honvédség vezérkari főnökének helyettesével közösen részletesen tájékoztatta az egység tagjait a haderőreform állásáról, illetve ennek a Nápolyban szolgálatot teljesítőket közvetlenül is érintő részeiről. A miniszter köszönetet mondott a katonáknak példás szolgálatukért és egyben Ulrich admirális méltató szavait is tolmácsolta feléjük.

„Az olasz-magyar katonai kapcsolatok történelmi viszonylatban is kiemelkedően jónak mondhatók. Ritkán van példa arra, hogy két ország ennyire jól és zökkenőmentesen tudjon együttműködni egy adott területen. Ezen túlmenően a látogatás legjelentősebb eredményének mindenképpen azt tartom, hogy Koszovó kérdésében sikerült közelebb hozni az amerikai elképzeléseket a miénkhez", összegezte a háromnapos olasz vizit tapasztalatait Szekeres Imre.