Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres Imre az amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 12. 5:18

Hivatalos amerikai látogatásának második napján a magyar honvédelmi miniszter szakmai konzultációkat folytatott Robert Gatesszel, James Jonesszal és James Steinberggel.

Az Egyesült Államok támogatja Magyarország gazdasági felemelkedését, és mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és más nemzetközi szervezetek, valamint a nemzetközi bankrendszer megfelelő támogatást nyújtsanak az átmeneti pénzügyi problémák megoldásához – fejtette ki James Steinberg amerikai külügyminiszter-helyettes Szekeres Imrének szerdán Washingtonban.

A honvédelmi tárca vezetője szerint Steinberg állásfoglalása világosan jelzi: az amerikai kormányzat figyelemmel kíséri a magyar pénzügyi és bankrendszer helyzetét. Szekeres Imre világossá tette Steinberg előtt: Magyarország gazdasági fundamentumai szilárdak, az ország eredményesen hajtotta végre az elmúlt három évben a költségvetés konszolidációját, „de természetesen elérte az a hatás, amely a világgazdaságon söpört végig". Azt mondta, „a kormány intézkedései rövid időn belül (…) lényegesen megváltoztatják a kialakult helyzetet". A távirati iroda kérdésére azt válaszolta, hogy a miniszterhelyettes nem fejezett ki semmiféle aggodalmat a magyar helyzet kapcsán, és szavai abszolút támogató hozzáállást tükröztek.

1595884830
 

A két fél egyetértett abban, hogy az erősebb NATO nagyobb biztonságot jelent a világnak, ezért a szövetség hatékonyságát fokozni kell. Kiemelték: nagyon fontosak azok a kezdeményezések, amelyeket a magyar honvédség és az amerikai haderő, illetve a honvédelmi minisztérium és a Pentagon közösen és külön-külön is tesz a NATO-ban, mert előkészítik egy erősebb, hatékonyabb NATO megteremtését. Ilyen kezdeményezésnek minősítették a stratégiai légi szállítási képességről szóló megállapodást, valamint a gyorsreagálású erők finanszírozására vonatkozó magyar javaslatot.
Szekeres Imre arról is tájékoztatta partnerét, hogy Magyarország diverzifikálni kívánja gázbeszerzési forrásait; s egyaránt fontos a most aláírt megállapodás a Déli Áramlat magyarországi szakaszát megépítő közös vállalatról, valamint a Nabucco-vezeték előkészítése.

1595884830
 

Washington nagyra értékelte a budapesti Nabucco-konferencia megrendezését. Steinberg a közelgő NATO-csúcs, a szervezet új stratégiájának kidolgozása kapcsán kifejezte: az Obama-kormány javaslatokat vár, nyitott az európai szövetségesek kezdeményezéseire.

Magyarország fontos és kiszámítható partner

Szekeres Imrét ugyancsak szerdán fogadta – katonai tiszteletadással – a Pentagonban amerikai kollégája, Robert Gates. Áttekintették a magyar-amerikai katonai, védelmi együttműködés kérdéseit, a közös fejlesztési programokat. „Immár 126 millió dollár értékben, 36 programunk fut párhuzamosan, amelyekben támogatást kapunk az Egyesült Államok különböző szervezeteitől" – mondta a honvédelmi miniszter. A felek kiemelten foglalkoztak a NATO hatékonyságának növelésével, az együttműködés javításával, a kezdeményezőkészség erősítésével. Hosszasan tárgyaltak az afganisztáni helyzetről, azzal a kérdéssel, hogyan lehetséges egy előrevivő stratégiát kialakítani.
Robert Gates ismertette az Obama-adminisztráció elképzeléseit, „amelyek egybeesnek a mi tapasztalatainkkal és elképzeléseinkkel": szükséges az afgán haderő felkészítésének, felszerelésének javítása, ezenkívül az, hogy megfelelő gazdasági, infrastrukturális fejlődés történjen, valamint hogy maguk az afgánok minél nagyobb mértékben vegyék át a folyamatok irányítását.

1595884831
 

Robert Gates és James Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egyaránt elismeréssel szólt Magyarország NATO-tagságáról, a Magyar Honvédség teljesítményéről – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a két vezető amerikai tisztségviselővel folytatott tárgyalásai után. Mindketten fontos és kiszámítható partnernek nevezték Magyarországot.

Azt mondták, a Magyar Honvédség olyan eredményességgel vesz részt mind a NATO átalakításában, mint a közös műveletekben, hogy nemcsak a megszokott formák gyakorlásában, hanem az új kezdeményezések terén is lehet rá támaszkodni. Kiemelték az úgynevezett stratégiai légi szállítási képesség kialakítását, valamint a gyorsreagálású erők közös finanszírozásával és alkalmazásával kapcsolatos magyar kezdeményezést.

„Úgy tartják számon tehát Magyarországot, mint amelyik jelentősen hozzájárul a NATO közös teljesítményéhez" – mondta Szekeres Imre magyar újságíróknak a Nemzeti Sajtóklubban.

1595884831
 

A Pentagon vezetője és a nemzetbiztonsági tanácsadó ismertette vele a NATO új, kidolgozandó stratégiájának alapirányait. Ezek célja a NATO még hatékonyabbá és erősebbé tétele, olyan szervezetté, amely képes stabilitást hozó szerepvállalásra a saját határain túl is, és stratégiai partnerségre törekszik többek között Oroszországgal.

Szekeres Imre bepillantást kapott az új afganisztáni stratégiába is. Ez azon alapszik, hogy alkalmassá kell tenni az afgán hadsereget és rendőrséget a feladatok elvégzésére, meg kell teremteni az eredményes működéshez a kormányzati képességet, továbbá olyan fejlesztési programokat kell indítani, amelyek alternatívát jelentenek az afgánok számára. Mindkét tárgyalópartnere hangsúlyozta: az idei év fordulatot hozhat az afganisztáni stabilizációban, de ez nem kizárólag katonai, hanem katonai és civil feladat együtt.

A honvédelmi miniszter – mint elmondta – jelezte a nemzetbiztonsági főtanácsadónak: „a legjobb szándék mellett sem volt elfogadható", hogy Barack Obama elnök minapi nyilatkozatában a globális pénzügyi válság következményei, a feltörekvő országok gazdasági gondjai kapcsán egymás mellett említette Magyarországot és Ukrajnát.

Elmondta partnerének: „bár megértem és világos volt Obama elnöke üzenete, nevezetesen, hogy Amerika nem zárkózhat el attól, hogy segítsen más államok gazdasági helyzetén, mert (az ő rossz helyzetük) Amerikára is negatív hatással lehet". De azt is jelezte: „a magyar közvéleményben rossz fogadtatása volt annak, hogy két nagyon különböző gazdasági szerkezetű és helyzetű állam ilyen értelemben egymás mellé került". A miniszter hozzátette, „a főtanácsadó úr vette a jelzést".

1595884831
 

Szekeres Imre egy kérdés kapcsán kifejtette: Magyarország a közelgő NATO-csúcson nem kíván bejelentést tenni az afganisztáni szerepvállalás megváltozásáról. Indoklása szerint az ottani magyar szerepvállalás „rendkívül reprezentatív", amelyet nem szükséges és indokolt megváltoztatni, bővíteni.

Az RTV orosz tévé kérdésére válaszolva a honvédelmi miniszter kifejtette: a NATO fenntartja a nyitott ajtók politikáját és kész befogadni bármely államot, amely megfelel a feltételeknek. „Én úgy látom, most sem Ukrajna, sem Grúzia nem törekszik gyors csatlakozásra" – mondta, de hozzátette, bízik benne, hogy ha a helyzet megérik, csatlakozni fognak a NATO-hoz. Egy másik kérdésre válaszolva Szekeres Imre úgy fogalmazott, Oroszország a NATO stratégiai partnere, és azt mondta, bízik benne, hogy hosszú távon is az marad az egész világ biztonságának erősítése érdekében.

A honvédelmi miniszter március 12-én, csütörtökön A NATO a 21. században címmel tart előadást a Biztonsági és Nemzetközi Tanulmányok Központja Kutatóintézetben, március 13-án, pénteken a Boeing gyár kaliforniai, Long Beach-i üzemében megtekinti az első, Pápára érkező C–17-es repülőgép fő szerkezeti elemeinek összeszerelését.

A miniszter kedd esti, a washingtoni amerikai nagykövetségen elhangzott beszédét itt olvashatják.