Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a HÉF

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. március 11. 22:42

Idén második alkalommal ülésezett a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum. A munkáltatói és munkavállalói oldalról a legnagyobb figyelem, a szerződéses katonákkal kapcsolatos előterjesztésre irányult.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy ennél az állomány
kategóriánál is elkerülhetetlen a pályamodell kidolgozása, ami
szabályozná a szerződéses katonák előmenetelét és elősegítené
szolgálatot vállalók megtartását.

Az első napirend „Előterjesztés a legénységi állomány helyzetéről, szerepéről, pályamodelljéről a velük szemben támasztott követelményekről, valamint a kiképzés vonzóvá tételének lehetőségéről" -címet viselte. Az anyag beterjesztője, Benkő Tibor altábornagy, MH ÖHP parancsnoka kiemelte, hogy azért fontos ez az anyag, mert a bevezetése esetén a katona képes előre látni azt, hogy milyen lehetősége van a saját előmenetelére, egy bizonyos szolgálati idő eltelte után. A pályamodell bevezetését egy hosszú ideig tartó folyamatban, lépésről-lépésre lehet megtenni. Nagyon fontos része ennek a munkának a rendfokozati hierarchia visszaállítása. Több olyan kérdés van ebben az előterjesztésben, ami törvényi változtatást igényel. A törvényi módosítások parlament elé történő terjesztésén már dolgoznak a szakemberek. Az anyagban több olyan terület van, amelyekben megkérdezték az érintett állomány véleményét.

 A Honvéd Szakszervezet képviselője szerint egyértelműen kell ezekben a kérdésekben fogalmazni, hogy a szerződéses állomány lássa a követelményeket. A teljesítés a szerződéses katonáknál akkor történhet meg, ha a beosztásukban megszerezték a szükséges gyakorlati tapasztalatokat és ezt követően egy vizsgarendszer keretében számot adtak az addig tanultakról. Így is lesznek olyanok, akik megrekednek a rendfokozati előre menetelben, de nekik is kell  perspektívát biztosítani. Az érdekképviseleti szervezetek egyetértettek abban, hogy „rangot kell adni a rendfokozatnak."

Vadai Ágnes államtitkár asszony reagált a felvetésekre, többek között elmondta, hogy a toborzásban és a szerződéses helyek feltöltésében nagyon sokat segíthetnek a nyugdíjasok. A leghitelesebben ők tudják elmondani a fiataloknak, hogy mit jelent a honvédelem és milyen feladatokat vállalhatnak a honvédségnél. Fél éve személyesen járja az ország honvéd nyugdíjas szervezeteit és a toborzó munkához kéri a klub tagjainak a segítségét.

A második napirenden belül az állomány megtartása érdekében tervezett rekonvenció 2009. évi feladatairól kaptak tájékoztatót az érdekképviseletek. A jelenlévők megegyeztek abban, hogy nagyon fontos feladat a szervezetből távozó katonák polgári életbe történő visszailleszkedésének a segítése. Ehhez jól fel kell mérni, mi az a terület, ami után a civil szférában kereslet van és erre kell honvédségből kikerülőknek a képesítést biztosítani.