Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres Imre megfontoltságra int

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 30. 9:46

Megfontoltságot javasolt Szekeres Imre az európai uniós (EU-) tagállamok védelmi minisztereinek göteborgi találkozóján az EU bosznia-hercegovinai békefenntartó missziójának leépítését illetően, mivel a jugoszláv utódállamban etnikai és vallási feszültségek érzékelhetőek.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a kétnapos találkozó zárónapján egyetértés volt abban, hogy a boszniai háború (1992-1995) után újabb fegyveres konfliktus veszélye nem fenyeget Bosznia-Hercegovinában. A miniszter a magyar álláspontot kifejtve elmondta: az EU boszniai békefenntartó ereje (EUFOR) jelentős szerepet játszik a lappangó feszültség kirobbanásának megakadályozásában.

Szekeres Imre megfontoltságot javasolt a békefenntartás leépítésében, amely mellett azzal is érvelt, hogy Bosznia-Hercegovinában politikai patthelyzet alakult ki, ráadásul választási kampány kezdődik, amely szintén növelheti a feszültséget. Szekeres Imre hangsúlyozta: a békefenntartó művelet döntően a (boszniai) politikai folyamatot figyelemmel kísérve, fokozatosan építhető le. Kiemelte, hogy mindez közvetlenül érinti Magyarország biztonságát, s Magyarország végig és aktívan részt kíván venni a békefenntartási folyamatban.

A megbeszélésen szó esett az Európai Védelmi Ügynökségről, a védelmi ipar és a piac viszonyáról. Magyarország, amely 2006 végén csatlakozott az ügynökséghez, egyik ösztönzője és kezdeményezője e folyamat továbbvitelének. Szekeres Imre ezért támogatta az ügynökség által előterjesztett munkatervet és hároméves költségvetési tervet. Az ülésen nem alakult ki konszenzus a kérdésben, ezért várhatóan novemberben vissza kell térni az ügynökség tevékenységére.

Az ügynökség egyfajta platform, ahol a tagországok megjelennek programjaikkal; a tagállamok egyetemei, vállalatai, kutatóintézetei pályázhatnak az ezekben való részvételre. Magyarország jelenleg két programban vesz részt, de bővíteni tervezi tevékenységét.

1595891769