Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres Imre szerint a terrorizmus miatt is kell a NATO-radar

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 30. 7:04

Tubesre tervezett NATO-lokátor felépüléséig a régi, szovjet radarokat használja majd a Magyar Honvédség – nyilatkozta a Nap-keltében Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

A légtér biztonsága, a légtér védelme kulcsfontosságú az országot fenyegető reális veszélyek – például a terrorizmus, az ipari vagy természeti katasztrófák – elkerülése érdekében. Szekeres Imre honvédelmi miniszter így határozta meg a kormánykabinet számára készített jelentés egyik lényegi elemét a Nap-kelte hétvégi adásában.

A tárcavezető elmondta: a légtér nem maradhat ellenőrzés nélkül, hiszen évente 3-400 ezer repülő megy át az ország felett.

Jelenleg a tárca azt a diplomáciai egyezményt szeretné elérni, hogy a NATO – mely szerint szerint a radar létesítése nemzeti feladat – megvárja, amíg “végre valahára sikerül felépíteni a radart a Tubesre" – fogalmazott Szekeres Imre.

Az új radarnak a NATO elvárásai szerint 2009. január 1-jétől működnie kellene, ez nem tartható, ezért szükség van a régi – szovjet – lokátorok felújítására és üzemeltetésére.

Így a Jután, Kupon és Medidán üzemelő radarokkal oldják meg az ország egyharmad részének ellenőrzését, amíg fel nem épül a harmadik nagy lokátor – számolt be a közeli jövő terveiről a honvédelmi miniszter.

Sajtóértesülések szerint dr. Szekeres Imre a honvédség létszámának ezer fős bővítését kéri a kormánytól. A tárcavezető által készített dokumentumban az is szerepel, hogy a Tubesre tervezett NATO-lokátor várhatóan csak 2010 után épül fel, így a csúszás miatt – a korábbi tervektől eltérően – meg kell erősíteni a meglévő radarrendszert. Ez azt jelenti, hogy radarokat kell megjavítani, objektumokat kell felújítani, és a légtérellenőrző ezred, valamint az összhaderőnemi parancsnokság létszámának növelésére is szükség van. A radarokkal kapcsolatban 2012-ig nagyjából 20 milliárd forintos költséget prognosztizál a jelentés.