Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szekeres Imre Washingtonban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. március 11. 7:58

A NATO-nak kulcsszerepe van a biztonság megőrzésében és kiszélesítésében, különösen a jelenlegi globális pénzügyi-gazdasági válságban, mely a biztonságérzet jelentős romlását hozza magával – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a magyar NATO-csatlakozás 10. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepi fogadáson Washingtonban, a Magyar Nagykövetségen.

A miniszter, aki négynapos hivatalos látogatásra érkezett az Egyesült Államokba, a washingtoni Magyar Nagykövetség épületében tartott fogadáson kiemelte: sok tagállam, köztük Magyarország már átalakította védelem- és külpolitikáját, hogy meg tudjon felelni az új típusú kihívásoknak.
Azt mondta, a NATO “állandó konszenzuskényszerben is hatékony tudott lenni az elmúlt két évtizedben"; békét teremtett a Balkánon, és felvette a harcot Afganisztánban a terrort támogató tálib rezsimmel.

A miniszter példaértékűnek nevezte az Egyesült Államok és Magyarország katonai együttműködését. Felidézte, hogy a két ország már a magyar NATO-csatlakozás előtt szoros katonai kapcsolatot alakított ki, Magyarország a ’90-es évek közepétől logisztikai támogatást nyújtott az amerikai haderőnek a boszniai béketeremtésben. A két szövetséges között később közvetlen katonai együttműködés jött létre az iraki és afganisztáni békefenntartásban. Kifejtette: Magyarország példaértékű összefogás élére állt azzal, hogy belevágott egy, a szövetség jövőjét előrevetítő kezdeményezésbe, befogadta Pápán a 12 nemzet katonáit tömörítő C-17-es NATO légiszállító programot.

Dan Fried, az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes a NATO-bővítés kapcsán úgy fogalmazott: ami egykor lehetetlennek tűnt, utólag elkerülhetetlennek bizonyult. A megtett utat, az eredményeket méltatva azt mondta, az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok egyeztet például Grúzia NATO-tagságáról és az afganisztáni együttműködésről, húsz éve még legfeljebb egy budapesti kabaréban hangozhatott volna el.

Szekeres Imre szerda délelőtt félórás megbeszélést folytat Robert Gates védelmi miniszterrel, délután pedig James Jones tábornokkal, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával találkozik.