Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szenes Hannára emlékeztek

Szöveg: Antal Ferenc |  2011. július 20. 15:43

A magyar származású izraeli nemzeti hős, Szenes Hanna születésének 90. évfordulója alkalmából magyar-izraeli ejtőernyős ugrást szervezett a Mensch Nemzetközi Alapítvány július 20-án, szerdán a budaörsi repülőtéren.

1595922102
Az eseményen részt vett és beszédet mondott Aliza Bin-Noun, Izrael állam magyarországi nagykövete, Greg Dorey brit nagykövet, Geiger István András, a Mensch Nemzetközi Alapítvány alapítója, valamint Somkuti Bálint, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal irodavezetője.

Szenes Hanna azon tizenhét magyar zsidó egyike volt, akik elhatározták, hogy harcolni fognak a fasizmus ellen és segítik a zsidó ellenállás munkáját. A deportálások időszakában, a brit hadsereg által kiképzett ejtőernyősök Jugoszláviában szálltak le, majd Magyarországra indultak. Szenes Hannát és társait a magyar határon fogták el, majd Budapestre szállították.
Miután a vallatás nem járt sikerrel, 1944. november 7-én kivégezték.

Földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították, s Jeruzsálemben helyezték örök nyugalomra.

Izraelben nemzeti hősként tisztelik, számos utca és tér viseli a nevét. 2001-ben Izrael állam budapesti nagykövetségén emléktáblát és emléktermet avattak tiszteletére, a VII. kerületben pedig egy teret is elneveztek róla.

A július 20-ra tervezett emlékugrást egy Li-2-es típusú repülőgépből hajtotta volna végre a tizennégy ejtőernyős – a Magyar Honvédség öt katonája, továbbá öt magyar és öt izraeli állampolgár – de a rossz időjárás miatt a repülőgép végül nem kapott felszállási engedélyt.

Fotó: Dévényi Veronika