Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrére látogatott a kiválósági központ igazgatója

Szöveg: Szabó Péter zászlós |  2011. július 20. 15:04

A nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök elleni tevékenység (C-IED) kiválósági központjának (Centre of Excellence-CoE) igazgatója, Santiago San Antonio Demetrio ezredes és kísérete tett hivatalos látogatást július 13-14-én Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázison (MH KKB). A látogatásra a Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Program keretében került sor.

A vendégeket az MH KKB parancsnoka, Mikusi Zsolt ezredes fogadta és mutatta be a bázis infrastrukturális létesítményeit, lehetőségeit. A parancsnok emellett ismertette a kiképző bázis alaprendeltetésből fakadó feladatrendszerét, illetve beszélt a nemzetközi képzés, kiképzés terén kiemelt, az improvizált robbanóeszközök elleni védelem témakörében zajló kiképzésekről is.

1595922100
Santiago ezredes bemutatta a Madridtól néhány kilométerre található NATO C-IED Kiválósági Központ feladatát, jelenlegi státuszát, valamint ismertette mindazon erőfeszítéseket, amelyekkel a központ hozzájárul a szövetség taktikai, hadműveleti valamint stratégiai szintű improvizált robbanószerkezet ellenes tevékenységéhez. Előadásában hangsúlyozta, hogy a kiválósági központ jelenlegi kiemelt célja a szövetséges nemzetek stratégiai szintű hálózatellenes tevékenységekhez kapcsolódó képesség építése, ezzel is csökkentve a különböző hadszíntereken bekövetkező IED robbantások okozta veszteségeket.

A megbeszélések egyik napirendi pontja a két szervezet közötti együttműködés lehetőségeinek vizsgálata volt, amelyen a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői is részt vettek.

Santiago ezredes ezen együttműködés kezdeti lépését a C-IED CoE munkájában történő szerepvállalásban látja, nem csupán, mint a kiválósági központot szponzoráló nemzet, hanem mint a szervezet aktív tagja.

A központ igazgatója elismerően nyilatkozott a nemzeti C-IED képesség építésről, az MH Központi Kiképző Bázisnál elért eredményekről, valamint a NATO számára felajánlott NATO akkreditált, nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök elleni tevékenység harcászati tanfolyamról.

A tanácskozáson elhangzott: az improvizált robbanószerkezetek, valamint az ezen eszközöket létrehozó és működtető hálózatok elleni tevékenységben, szükség van a nemzetközi összefogásra, a tapasztalatok és képességek megosztására. Ezzel leszünk csak képesek megóvni az egyes nemzeteket és a szövetséges katonákat az IED-k okozta fenyegetettségtől.

1595922100

 Fotó: Palotás Levente főhadnagy