Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnoki mérföldkő a honvédelmi nevelésben

Szöveg: Galambos Sándor / Draveczki-Ury Ádám |  2011. augusztus 19. 8:25

A KatonaSuli program keretein belül együttműködési megállapodást kötött augusztus 18-án az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, illetve a Szolnoki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola. A szerződés szolnoki aláírásán – Hende Csaba honvédelmi miniszter megbízásából – részt vett dr. Szarka Gábor, a tárca kabinetfőnöke.

A szerződés aláírásán megjelenteket – dr. Szarka Gábor kabinetfőnököt, Lamos Imre dandártábornokot, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokát, illetve Gúth Ferencet, a középiskola igazgatóját – Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere üdvözölte. Megköszönte a Honvédelmi Minisztérium segítségét, amelyet a program beindításához nyújtott, hangsúlyozva, hogy ennek az együttműködési megállapodásnak köszönhetően a fiatalok a tanulmányaik során újabb lehetőséget kapnak majd, nagyobb esélyük lesz arra, hogy a későbbiekben a honvédségnél találjanak munkát maguknak. Szolnokon kiemelt jelentősége van a KatonaSuli program beindításának, hiszen a városban évtizedek óta meghatározó a honvédség jelenléte, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy az iskolai képzés rendszere és a honvédség igényei milyen mértékben találkoznak. A polgármester ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat és a honvédség együttműködése tovább erősödhet, és belátható időn belül honvédelmi osztályok is indulhatnak majd a város iskoláiban.

1595923252
Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke megígérte: a tárca mindent megtesz azért, hogy a szolnoki tervek megvalósuljanak. Az új honvédelmi törvény ugyanis kormányzati feladatként határozza meg a honvédelmi nevelést, a minisztérium pedig teljes mértékben eltökélt a program végrehajtásában. Ennek jegyében zajlik a KatonaSuli program is, amely minden egyes iskola belépésével erősödik. Jelenleg huszonkét oktatási intézmény vesz részt a programban, és közel ugyanennyi iskolával folynak az egyeztetések. Egy év alatt tehát majdnem megduplázódott a programban résztvevők száma. A fiatalok körében egyébként nagyon népszerű a KatonaSuli, elégedettségük több mint kilencven százalékos. Többek közt ezért is tervezi a tárca „újra éleszteni" a katonai középiskolák rendszerét. A HM kabinetfőnöke a katonai alapismeretek oktatásával kapcsolatban jelentős bejelentést is tett: a nemzeti alaptanterv részeként szeptembertől már emelt szinten is lehet majd érettségizni ebből a tantárgyból.

Lamos Imre dandártábornok, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka elmondta: a katonai hivatásra történő felkészülés, felkészítés fontos bázisának tekinti a KatonaSuli programot, mert azok a fiatalok, akik ebben részt vettek és a későbbiekben a katonai pályát választják élethivatásul, már egy bizonyos előképzettséggel öltik majd magukra az egyenruhát. Ezért a lehetőségeikhez képest maximálisan támogatni fogják ezt, a Szolnokon még újdonságnak számító képzést, szeretnének sokat adni és sokat kapni is: megkönnyíteni azoknak a fiatalembereknek az életét, akik a haza, a nemzet szolgálatára esküdnek fel.

A bázis részéről Réz Levente őrnagy a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a két évre szóló megállapodás jegyében a jövőben a szóban forgó oktatási intézmény diákjai a jövőben számos gyakorlaton vehetnek majd részt, és alaposan, testközelből is megismerhetik a Magyar Honvédség mindennapjait. A bázis állománya szintén segítséget nyújt majd az oktatókabinet kialakításában, illetve a pedagógusok felkészítésében is.

1595923252

Fotó: Galambos Sándor